Hvad er en luft til vand varmepumpe?

november 12, 2013 by jjdenmark

En luft til vand varmepumpe er, ligesom dens ældre bror ’luft til luft varmepumpen’, et fremragende alternativ til den ordinære, typisk brugte el-varme tusindvis af danskere benytter sig af i dag, til opvarmning af deres eget hjem eller eksempelvis et sommer- eller fritidshus.

Den meget enkle proces, som varmepumpens teknologi baserer sig på, forsager en besparelse på op til trefjerdedele i husstandens energiregnskab sammenlignet med den almindelige el-varme eller eksempelvis et olie- eller gasfyr af ældre dato. Ikke nok med at varmepumpen nedsætter dit eget energiforbrug og dermed også dine samlede omkostninger, så er varmepumpen også utrolig miljøvenlig og et alle tiders incitament til grøn vækst. Ligesom luft til luft varmepumpen er luft til vand varmepumpen bygget op omkring et sole simpelt system, der nemt og effektivt forsyner dig med den varme, der skal til at komme igennem den kolde vinter på behagelig vis.

Systemet hvormed luft til vand varmepumpen fungerer, er rent teoretisk set det samme som ved luft til luft varmepumpen. Hvis man forestiller sig sit hus som et køleskab, så sidder der udvendigt en kompressor, der sammentrykker en væske, der herefter løber ind i en indvendig enhed. Den afgørende forskel fra luft til luft varmepumpen, er her, at indeenheden består i en vandtank hvis vand således bliver opvarmet af den udefrakommende væske. Omkring denne vandtank snor sig nogle vandrør i en spiral, der er rullet omkring en varmeflade, og når væsken udefra bliver transporteret ind i tanken, afgiver den dens til denne, for derefter at løbe nedkølet tilbage den udvendige kompressor. Denne proces forsætter igen og igen i en uendelig cyklus, og opvarmer vandet i husets varmtvandstank.

Luft til vand varmepumpen benyttes således hovedsageligt til opvarmning af husets brugsvand, men kan med fordel også tilsluttes til eksempelvis husets gulvvarme. Yderligere, kan man påmontere en type varmeblæser på vandtanken, for på den måde at opvarme resten af huset, nøjagtig som ved en luft til luft varmepumpe. Den nok mest slående og i sidste ende afgørende forskel fra luft til luft varmepumpen er, at denne luft til vand varmepumpe kun kan anvendes til opvarmning af huset. Hvis man forsøgte at omvende processen til at nedkøle huset i stedet for at opvarme det, ville vandet i varmtvandbeholderen fryse til og praktisk talt stoppe systemet. Derfor er luft til vand varmepumpen kun egnet til opvarmning af husets brugsvand, gulvvarme eller blot den generelle opvarmning af husets rum, og ikke til nedkøling af huset i de dage om året hvor det står badet under den danske sommersol. Ønskes der en pumpe, der også kan nedkøle, skal man have fat i luft til luft varmepumpen, der opfylder netop dette behov, samtidig med at den også kan opvarme huset i de kolde vintre.

Luft til vand varmepumpen er ideel til opvarmning af huse i Danmark, men i særdeleshed også sommer- eller fritidshuse i Norge og Sverige, der har mange kolde dage om året, hvor en varmekilde til opvarmning af huset er nødvendig. Her er varmepumpens enkelthed også en fordel, da det hurtigt kan blive uoverskueligt at skulle installere et fyr eller få indlagt el-varme. Ligesom ved luft til luft varmepumpen, er installationen af pumpen i særlig grad en fordel i netop Norge og Sverige, hvor temperaturerne hurtigt daler til frysegrader igennem vinteren, da væsken, der strømmer ind i indeenheden, koger ved ekstremt lave temperatur – faktisk allerede ved minus tyve grader. Dette gør, at det er muligt at opvarme ens vand og huset i sin helhed, ved meget lave temperaturer, hvilket ofte er relevant i forbindelse med huse i Norge og Sverige.

Det er værd at bemærke, at hvis man vælger at installere en luft til vand varmepumpe i sin bolig, kan man ikke bruge den allerede eksisterende varmtvandsbeholder fra eksempelvis et oliefyr. Man skal herfor installere en ny, samtidig med installationen af luft til vand varmepumpen, med tilhørende el-patron samt at en ekstra god isolering kan være en god idé. Dette er dog tit inkluderet i et samlet anlæg. Integrationen af en luft til vand varmepumpe i ens hjem vil utvivlsomt nedbringe ens energiforbrug betragteligt, og desuden er denne form for opvarmning langt mere miljørigtig end eksempelvis el-varme eller et fyr.

Som en ekstra lille, fiks detalje kan luft til vand varmepumpen tilsluttes til internettet, således at man kan kontrollere og overvåge pumpen fra længere afstand, uden at man behøver at holde fysisk opsyn med den, hvilket ofte kan være irriterende særligt hvis huset ligger længere væk som sommer- og fritidshuse ofte tenderer til at gøre. Det vil sige, at har man eksempelvis varmepumpen i sit sommerhus, kan man manuelt aktivere varmepumpen og forvarme sit hus inden man ankommer, og man slipper derfor for at opleve en kold og rå start på sit ophold. Der er et hav af gode grunde til at vælge luft til vand varmepumpen, der både er økonomisk rentabel, samtidig med at den bidrager positivt til miljøet.


Ingen kommentarer

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.