Hvad skal man tjekke ved valg af fagforening

september 27, 2013 by Hans-Henning

Der er rigtig mange fagforeninger, at vælge imellem. Så det kan være meget svært, at vælge hvilken fagforening, der passer bedst til dig og dine behov.

Gule og LO fagforeninger

Valget bliver ikke gjort nemmere af, at medierne og internettet bliver bombarderet med beskyldninger mellem LO fagforeninger og de gule fagforeninger. Det ene øjeblik bliver de gule fagforeninger beskyldt for ikke, at være rigtige fagforeninger, der ikke kan forhandle overenskomster. I det næste bliver LO fagforeningerne beskyldt for, at være partiske, for dyre og bruge mafiametoder.

Valg af fagforening

Om du vælger en gul fagforening, som Prosa, Krifa m.fl. eller en LO fagforening, som HK, 3F m.fl. er dit eget valg, men jeg vil prøve, at beskrive lidt om de ting du skal være opmærksom på ved valg af fagforening.

Det første du skal sikre dig er om du kan blive optaget i den ønskede fagforening. Nogle fagforeninger er branche bestemte og optager kun medlemmer der er i en bestemt faggruppe eller er selvstændige. Der er dog også en del fagforeninger, der er tværfaglige fagforeninger, som optager alle uanset arbejdsområde.

Tjek priserne

Det næste du skal tjekke er priserne. Her kan der være meget stor forskel i kontigent. Nogle fagforeninger koster 50-80 kr. per måned, mens der er andre fagforeninger der koster 400-600 kr. månedligt.

Loft på skattefradrag

Du skal også være opmærksom på, at der er loft over hvor meget af fagforeningenskontigentet du kan trække fra i skat, så de billige fagforeninger er fuldt fradragsberettiget, mens de dyre kun er fradragsberettiget på op mod halvdelen af kontigentet.

Tjek ydelserne

Når du sammenligner priser, så tjek hvad de forskellige fagforeninger tilbyder af service ydelser. I modsætning til a-kasser, så er der ikke nogen krav fra staten omkring ydelser og kontigent. Derfor kan der være stor forskel fra fagforening til fagforening. Om det er en gul eller LO fagforening er underordnet, da service niveauet og ydelserne svinger fra fagforening til fagforening.

Hør på andres erfaringer

Lyt til din omgangskreds. Både venner, familie og kollegaer har nok prøvet en eller flere fagforeninger og kan komme med deres oplevelser af en fagforening. Dette kan give grundlag for dit valg.

Kontakt fagforeningen

Sidst men ikke mindst. Kontakt den ønskede fagforening og forhør dem omkring de mest vigtige behov du har for, at vælge en fagforening. Ex. Hvad kan de hjælpe med ved en konflikt med arbejdsgiveren eller hvad kan de hjælpe med ved andre vigtige ting på arbejdsmarkedet.

Det er vigtigt at være medlem af en fagforening

Hvilken fagforening du ender med, at vælge, vil jeg ikke blande mig i. Det vigtigste er, at du vælger en fagforening, da du aldrig kan vide om, du havner i en tilspidset situation på arbejdsmarkedet. Du skal også huske på, at der kan være op til 3 mdr. fra du melder dig ind i en fagforening til du må benytte dig af deres ydelser. Dette gælder dog ikke, hvis du har været i en anden fagforening i over 3 mdr. umiddelbart før du skifter til en anden fagforening.

Til sidst vil jeg ønske dig en god jagt og jeg håber du finder en god fagforening, der passer perfekt til dig og dine behov.


2 Comments

  1. Martin siger:

    Jeg har selv valgt en gul fagforening, og indtil videre har jeg været rigtig tilfreds, der har ikke været nogle problemer

  2. Bo Sundgaard siger:

    Hejsa.

    Jeg er glad for at I nævner PROSA blandt fagforeningerne, dog er jeg lidt ked af at den bliver nævnt som gul fagforening.

    PROSA er ligesom BUPL, Finansforbundet og mange andre medlem af hovedorganisationen FTF. PROSA har også mange ansatte på vores statsoverenskomst, og er derfor pr. definition ikke en gul fagforening.

    Men ellers gode pointer, og fin tjekliste. I PROSA er mange også medlem pga. PROSAs involvering i it-politik og arbejdet for de it-professionelle politisk.
    Så andre ting man bør tjekke efter kunne være:
    – Hvilke sager arbejder foreningen for (arbejder de for noget?..
    – Hvad er deres historie?
    – Hvordan melder man sig ud hvis man fortryder?
    – Hvor mange jurister har de ansat?
    – Hvilke krav stiller de til dig hvis de skal tage en sag?
    – Er deres fagblad interessant?
    – Hvad siger deres vedtægter?
    – Laver de spændende arrangementer?
    – Hvilke kontante fordele er der tilknyttet fagforeningen?

    Håber at indsparket var brugbart.

    Med venlig hilsen.

    Bo Sundgaard
    Konsulent i PROSA.

Sorry, the comment form is closed at this time.