Hvis du er i gang med at købe hus, lejlighed eller erhvervsejendom er du med garanti stødt på et energimærke i forbindelse med salgsopstillingen. Et energimærke kan have en direkte indflydelse på, om du har råd til at sidde i huset eller ej, så det er værd at bruge lidt tid på . I det følgende kan du læse mere om, hvad energimærket dækker over, og hvordan det reelt bliver udregnet.
Hvad er et energimærke?
Et energimærke er et udtryk for en bygnings samlede energiforbrug. Herunder indgår bygningens gas-, olie-, el- og fjernvarmeforbrug. Selve energimærket er et bogstav fra A (der er det bedste) ned til G (som er det dårligste). Energimærket er en samlet vurdering af ejendommens isolering, vinduer, varmeinstallationer, døre og andre faktorer der kan have en indflydelse på energiforbruget. det er som sådan kun husets ydeevne der bliver vurderet og energimærket er ikke afhængigt af dem der pt. bebor eller bruger ejendommen, da det kan have store udsving afhængig af hvem det er.
Hvornår skal man have lavet en energimærkning?
Du skal sørge for et energimærke, når du skal sælge eller udleje, ved nybyggeri, bygninger over 1.000 kvm og desuden offentlige ejendomme over 250 kvm. Alle bygninger der skal opvarmes, fritliggende bygninger over 60 kvm og i nogle tilfælde sommerhuse, skal have et energimærke, så det er i ret mange tilfælde at du skal ud og finde en dygtig energikonsulent til dit energimærke. På siden Pristorvet.dk kan du indhente tilbud gratis på energimærkning af din ejendom. Energimærkningen bliver opdelt i kategorierne:
- Enfamiliehuse, stuehuse og rækkehuse
- Flerfamiliehuse
- Erhverv
- Udenbygningsgennemgang
De mere tekniske detaljer kan du spørge din energikonsulent om.
Hvordan udføres gennemgangen af bygningen?
Udregningen foretages af en certificeret energikonsulent eller energirådgiver, som har taget en specifik uddannelse i at foretage en standardiseret måling af ejendomme. Det vil sige at en energimærkning kun er gældende, hvis den er udført af en energikonsulent eller byggesagkyndig. Til gengæld vil energimærkningen være gældende i fem år.
Den byggesagkyndige vil gøre brug af en systematisk gennemgang af ejendommen, tage billeder og registrere varmekilderne. Til det vil han bruge værktøjer som teknoskob, lygte, måleapparater, boremaskine, spejl, kamera og kompas, så han kan være sikker på at få en så akkurat og præcis måling som overhovedet muligt. Det er til alles fordel at undersøgelsen er så gennemgående og grundig som overhovedet muligt.
Energikonsulenten vil som udgangspunkt kun notere det han har mulighed for at se og måle umiddelbart. Hvis det er nødvendigt at få flere oplysninger, vil energikonsulenten kun gå yderligere til værks efter aftale med ejeren.
Ofte vil sælger få foretaget en samlet rapport, som både indeholder energimærke, en elinstallationsrapport og en tilstandsrapport, så køber er sikret fuldstændig gennemsigtighed i forbindelse med købet. Et energimærke kan være direkte afgørende for at handlen ender med et salg, da et godt energimærke er et super salgsargument. Hvis bygningen allerede har et energimærke, vil du kunne finde det under Ejendomsdata og søge på adressen. Registeret indeholder energimærkning, der går tilbage til 2006. På den måde kan du få en fornemmelse af, om ejendommen er noget, du kunne være interesseret i.