Et mikrolån er et lille lån, som kan betales tilbage indenfor et halvt år. Ofte tager man et mikrolån, hvis fjernsynet eller vaskemaskinen går i stykker, og man ikke lige har 5.000 kroner her og nu.
Et mikrolån er altså et lille lån, som tages, her og nu – og som bliver betalt tilbage relativt hurtigt.
Hvad koster et mikrolån?
Det er meget svært at svare på, men jeg synes stadig det er relevant.
Renten på et mikrolån er ofte meget højere end renten på et almindeligt banklån – eller forbrugslån, for den sags skyld. Dette skyldes naturligvis at dem der låner pengene ud, også skal tjene nogle penge. Fordi at et mikrolån er små, så skal de selvfølgelig have nogle højere renter, så det hele kan løbe rundt. Til gengæld er de samlede omkostninger for et mikrolån meget lavere end på de større lån.
Lad os sige, at du låner 5.000 kroner. Hvis du betaler de penge tilbage på et halvt år, skal du typisk regne med, at komme af med 7-8.000 kr i alt.
Så der ryger nogle penge på, men omvendt – har man ikke en økonomisk buffer og det er en vigtig ting der går i stykker, så er man nærmest nødt til at tage et mikrolån.
Hvornår skal man tage et mikrolån?
Du skal ikke tage et mikrolån til at købe ting der ikke er nødvendige for at din hverdag fungerer. Er fjernsynet gået i stykker, så kan du måske godt vente med det næste afsnit af Boardwalk Empire. Er der kommet en ny smartPhone på markedet, så kan du måske også vente et par måneder eller længere med at skifte model.
Men hvis vaskemaskinen går i stykker, bilen ikke længere vil køre, eller hvis du mangler at købe en gave, så har du måske lidt mere akut brug for penge. Det kan også være at du skylder penge et sted som ikke kan vente, og derfor har behov for et nyt lån. Det er trods alt sjovere at låne af et lånefirma end af en rocker.
Altså – du skal tage et mikrolån til vigtige ting. Ikke til ’ligegyldige’ ting, som godt kan vente.
Kan det godt vente i nogle måneder, så spar pengene op i stedet for – så slipper du for at skulle af med renter og afgifter.
Et mikrolån er ofte på mellem 5.000 og 10.000 kroner, som alle danskere kan spare op – fx, på et halvt år. Hvis du ved, at du ikke kan betale de penge tilbage som du låner, så er det en rigtig dårlig ide at foretage et lån.
Men ved du, at du kan betale pengene tilbage og at du kun låner dem, fordi du har brug for dem her og nu, og ikke kan nå at spare penge sammen, så er et mikrolån en rigtig god ide. Ingen tvivl om det.