Taletidskort: hvad du som forbruger bør vide

maj 7, 2015 by makerspender

Et taletidskort er, som navnet antyder, et kort til mobiltelefoner, der giver køberen et fast beløb penge til at bruge telefonen med. Kort sagt er det en modsætning til mobilabonnementer, som kræver at man binder sig for at betale/fornye sit abonnement måned efter måned. Der er fordele og ulemper ved begge typer, og vi vil her beskæftige os med taletidskort.

Et forudbetalt taletidskort er et kort købt fra en udbyder, og det bruges til at købe et bestemt antal tale/data minutter/dataforbrug. Kortet kan holde enhver værdi, både i danske kroner, og udenlandsk valuta.

Et forudbetalt taletidskort er virkelig bare en måde at betale for telefonen på forhånd ved at åbne en konto med kortudstederen. Der er to typer af forudbetalte taletidskort: engangs og genopladelige.

  1. Engangstypen smides væk efter alle de minutter, du har betalt for har blevet anvendt.
  2. Den genopladelige type kan bruges igen, når du køber flere minutter. Et genopladeligt kort muliggør at du kan gendanne kredit på et taletidskort når mængden tilbage, er for lille til at foretage et opkald, og dermed beholde det samme telefonnummer selvom du ikke har et abonnement.

Kortene er ofte annonceret som faste priser, såsom 50kr 100kr 250kr osv. De findes ofte i fysisk form i kiosker og supermarkedet, som plastikkort med en unik kode der kan skrabes fri og bruges til at aktivere taletidskortet.

Du bruger kortet ved at ringe et adgangsnummer, som enten kan være et lokalt telefonnummer eller gratis nummer, og du vil derefter blive bedt om at give dine personlige identifikationsnummer (PIN), og det telefonnummer, du vil ringe til. En automatiseret stemme kan også fortælle dig, hvor meget tid du har tilbage på dit kort, og kan også give dig andre oplysninger eller adgang til forskellige indstillinger.

Før du køber et forudbetalt taletidskort, bør du kende forskellen på mobilabonnementer og taletidskort, da priserne kan variere meget, og der kan være tale om flere 100. hvis ikke 1000. kroner månedligt der kan spares. Ringer du meget til udlandet kan det faktisk i visse tilfælde betale sig med et taletidskort fremfor det normalt billigere mobilabonnement, for det gebyr, en forbruger betaler ved udlandsopkald kan være dyrere end de skræddersyede kort, som er billige til visse områder i verden, men dyrere i resten.

Ved hjælp af et internationalt kort kan du foretage opkald til en brøkdel af danske standard priser, på grund af udbyderens globale netværk der skærer store procenter af flere gebyrer og tillæg, som der ellers ville komme med de pæredanske selskaber.

Derfor, kan det altid betale sig, at før du køber et forudbetalt taletidskort, bør du være særlig omhyggelig med at sikre, at du fuldt ud forstår alle de vilkår og betingelser, der er forbundet til kortet, som beskrevet nedenfor.

Hvad bør du kigge efter, før du køber et forudbetalt taletidskort?
Der plejer herhjemme ikke at være problemer med de kort der bliver solgt i håndkøb, men handler du på nettet og i udlandet efter taletidskort bør du altid:

  • læse det med småt på emballagen eller bagsiden af ​​kortet for at forstå eventuelle betingelser eller begrænsninger for brug af kortet;
  • sørge for at du forstår satserne for netop din telefon kort;
  • sørge for, at du forstår de gebyrer, der kan vurderes at bruge kortet, nemlig om, og i givet fald hvor meget, vil kortets værdi nedsættes med nogen “post-call”, “afbryde”, eller hænge-up “gebyrer efter hver gang du bruger kortet, eller ved en” vedligeholdelse “gebyr når du bruger kortet første gang og igen med jævne mellemrum;
  • kontrollere, om de annoncerede minutter for kort gælder kun for et enkelt opkald eller i løbet af flere opkald;
  • kontrollere kortets udløbsdato at undgå at miste ubrugte minutter;
  • kigge efter et gratis kundeservice nummer forsynet med eller på kortet, og sikre, at, hvis du bruger et gratis adgang for at foretage et opkald, vil du ikke blive opkrævet for at gøre det; og
  • spørge dine venner og familie til at anbefale kort, de har brugt, som de havde en positiv oplevelse med.

Hvad er fordelene ved taletidskort?
Når du køber et forudbetalt taletidskort, får du en PIN-kode (Personal Identification Number) og et gratis adgangsnummer. Når du vil bruge dit kort, ringer du til det gratis nummer og derefter indtaster du din PIN-kode. Opkaldet bliver forbundet til en computer, der drives af eller for kortudstederen. Når forbindelsen er oprettet, vil computeren vil fortælle dig, hvor meget tid du har.

Du kan derefter ringe til de numre, du vil ringe til. Computeren sporer længden af opkaldet og fratrækker det relevante beløb. Når du har brugt alle de minutter, du har betalt for, kan du genoplade kortet eller smide det væk.

Så et par fordele kunne for eksempel være:

  • Eliminerer behovet for at bære mønter for betalingstelefoner (Er der overhovedet nogle tilbage?).
  • Giver en konto til dem uden telefonservice.
  • Billigere end fastnet, og mere mobilt.
  • Tilbyder mere sikkerhed end traditionelle abonnementer fordi et stjålet taletidskort ikke kan anvendes til at fremstille store telefon regninger. En stjålet taletidskort er begrænset til værdien tilbage på kortet.

 


Ingen kommentarer

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.