Hvis du også står og netop har købt dig en ny flagstang, så føler du uden tvivl en vis stolthed. Man oplever en speciel følelse, når man står og kigger på en kridhvid flagstang i sin baghave. Det er imidlertid ikke nok at have flagstangen, for du skal naturligvis have noget at hejse derop i. I ”Emil fra Lønneberg” var det måske nok hans lillsøster Ida, der blev hejst op i flagstangen, men her i Danmark holder vi os mest til Dannebrogsflag.
Det er dog ikke altid nemt at finde det rigtige flag, stander eller vimpel, for der er nok at vælge imellem på det store marked. Heldigvis behøver det ikke være så svært, hvis man bare får den rigtige vejledning.
Det rigtige flag
Først og fremmest er det naturligvis vigtigt, at du har fundet den helt rigtige flagstang til haven. Mange er bange for at flagstangen bliver for dominerende, så de vælger en flagstand, som er for lav i forhold til huset og de træer, der gror på grunden. Et godt udgangspunkt er at vælge en flagstang, der er mellem otte og ti meter høj, hvis du har et almindeligt parcelhus.
Når du først har den rigtige flagstang, så skal du finde flaget. Det vigtigste er naturligvis Dannebrogsflaget, der skal hejses på alle de særlige begivenheder, som skal fejres. Når du køber et flag, er det vigtigt at flaget hverken bliver for stort eller småt. Det er de færreste af os, der ved præcist hvor stort et flag skal være i forhold til flagstangen, men vi kan alle se, når proportionerne ikke passer med hinanden.
Hvis du vil have en god tommelfingerregel, så skal du vælge et flag, der er en femtedel så højt som flagstangen den skal hænge på. Det betyder med andre ord, at hvis du har købt en flagstand, der er ti meter høj, så skal du vælge et flag, der er to meter højt.
Som ny ejer af flagstang og flag skal du desuden også være opmærksom på, at det ikke er alle dage du må flage med Dannebrog, og at flaget altid skal tages ned før solnedgang. Der er mange traditioner forbundet med Dannebrog, og de fleste lever stadig i bedste velgående.
Stander eller vimpel?
Til hverdag hvor du ikke må flage med Dannebrog, kan du vælge at flage med en vimpel, der er et langt, trekantet flag. Hvis du vil få en vimpel, der har den rigtige længde, så skal du gå efter et, som er halvt så langt som flagstangen.
Hvis du ikke vil flage med vimpel, kan du også få en stander, der måske er bedre kendt under navnet Dannebrogsstander. En Dannebrogsstander er kortere end vimplen, hvilket kan være praktisk, hvis flagstangen for eksempel er placeret et sted, hvor en vimpel kan blive viklet ind i grenene på nærtstående træer.
Hvad der passer bedst til dig kommer til dels an på, hvad du synes er pænest, men naturligvis også hvordan din flagstang står. Hvis den står tæt på træer, kan en vimpel godt være problematisk. Hvis du bare følger disse råd, bør du få en flagstang, hvor du kan flage år efter år – og vigtigere endnu så vil det se pænt ud. Der er meget få ting, der giver så meget tilfredsstillelse som at hejse et flag, når der er fest, så snyd ikke dig selv for den oplevelse.