Værd at vide om online shopping og webshops

marts 30, 2019 by Ernst Pedersen

Når man har en virksomhed hvor man vil sælge noget, og hvis man gerne vil nå ud til en bredere kundekreds, så kan man med fordel sælge sine varer gennem en webshop. Via en webshop kan man nå ud til flere kunder, da man ikke er begrænset geografisk. Samtidig kan man spare huslejen der kan være dyr hvis man vil have en fysisk butik. Der er dog nogle regler man skal være opmærksom på, når man har med en webshop at gøre.

Forbrugerombudsmanden

Forbrugerombudmanden er ikke en enkelt mand, men en uafhængig myndighed der holder øje med, og sørger for at virksomheder overholder de love der findes inden for markedsføring og forbrugerlovgivning. Forbrugerombudmanden holder øje med om virksomhederne overholder e-handelsloven, tobaksreklameloven, juridisk rådgivning og love indenfor betalingstjenester. Du kan læse om Forbrugerombudsmandens regler her. Så du er sikker på at du kender til alle regler og love.

Regler hvis du har en webshop

Det skal være nemt og ubesværet for forbrugeren at finde de rette oplysninger på hjemmesiden, såsom adresse, CVR nummer og telefonnummer. Det skal være let at komme i kontakt med virksomheden med eventuelle spørgsmål, ris eller ros.

Handel over nettet går også under navnen fjernsalg. Det vil sige at virksomheden og kunden aldrig  mødes fysisk. Fjernsalg kan være over nettet, på telefonen eller på sms og mail.

Som udgangspunkt har kunden 14 dages retursret hvis der er tale om nethandel, der skal på webshoppen være tydelige oplysninger til kunden omkring dette, og om leveringstider, leveringsomkostninger, leveringsmuligheder, fortrydelsesret osv. Hvis virksomheden undlader at informere kunderne om deres fortrydelsesret kan det blive straffet med bøde.

Der skal også være tydelige oplysninger om varerne, da kunden jo ikke har mulighed for at se dem fysisk.

Indtil købet er gennemført, er det  vigtig at kunderne til en hver tid kan stoppe betalingsforløbet inde på hjemmesiden, uden at virksomheden må gemme eller bevare nogen oplysninger som kunden har oplyst.

Hvis virksomheden har undladt at informere om eventuelle ekstra udgifter som bliver lagt oven i varens pris, kan virksomheden ikke opkræve dem efter købet er afsluttet.

Reklamemails – spam?

Mange virksomheder vil gerne gøre brug af reklame, nyhedsbreve osv. Disse mails kan eventuelt indeholde gode tilbud eller nye varer som virksomheden sælger. Dette kan enten være til tidligere kunder eller nye eventuelt kommende kunder.

Her er der dog også regler der skal følges. En kunde skal acceptere at modtage nyhedsbreve på mail eller i postkassen, og hvis kunden ønsker ikke længere at modtage nyhedesmails skal virksomheden acceptere dettte. Hvis virksomheden bare sender kunden mails uden accept betragtes det som spam.

Kundeservice

God kundeservie er en af de vigtigste ting hvis man vil bevare et godt ry og et godt forhold til sine kunder. Derfor skal det være nemt at komme i kontakt med virksomheden. Det kan være på telefon, mail eller chat funktion. Sidst nævnte er en god løsning da kunden kan komme i direkte kontakt med virksomheden og få svar på sine spørgsmål. Med alle tre løsningerne er det vigtigt at kunden får svar på sin henvendelse på kort tid, hvis der forventes længere svartid skal kunden have besked om dette. Det skal ikke koste kunden noget at kome i kontakt med virksomheden.

Andre hjemmesider

Disse ovenstående regler og guidelines gælder hvis du som virksomhed sælger noget. Er du deriomod en hjemmeside der holder dine læsere orienterede om nye gadgets, ting til hjemmet, sport, fritid, DIY osv., er der ikke de samme regler. Her må du gerne komme med anbefalinger, guide eller henvise til produkter, uden at du ligger under for Forbrugeromdbudsmandens lovgivning.


Ingen kommentarer »

No comments yet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *