Et overblik over amerikansk bordfodbold

marts 5, 2017 by Troels J

Bordfodbold på den amerikanske måde bør ikke forveksles med amerikansk fodbold, da det ene er bordspil og det andet er en til tider ret voldsomt sportsgren, der gør brug af både kropsbeskyttelse og rugby bold. Nej, bordfodbold på den amerikanske måde er den amerikanske udgave af det velkendte og populære bordfodboldbord, som kan findes så forskellige steder som i SFO’en, på arbejdspladsen og i baren i byen.

For mange er et bordfodboldbord blot et fodboldbord. Men med bordfodboldspillets hundredårige historie har det udviklet sig til fire hovedtyper, hvis særtræk overordnet kan inddeles efter hvilket land, de bliver fremstillet i.

Således taler man om franske borde, som er kendetegnet ved at have teleskopstænger og spilleflader af linoleum og som repræsenteres af producenterne Rene Pierre og Bonzini. Der er de italienske borde, der kan genkendes ved ofte at have spillebaner af sandblæst glas og blandt andet fremstilles af fabrikkerne Roberto og Garlando. De tyske borde fremstilles eksempelvis af fabrikken med det sigende navn Deutscher Meister og er kendetegnet ved hårde spilleflader, gennemgående stænger og hældende/skrå hjørner på spillebanen.

Og så kommer vi til de amerikanske borde, som er inspireret af de europæiske designs, men som har udviklet sig i sin egen retning og i dag bedst kan beskrives som mellemtingen mellem det tyske og det franske bord. På hjemmesiden Bordfodbolden.dk online vil du kunne finde et stort udvalg af forskellige typer borde til bordfodbold. Men lad os se nærmere på de amerikanske borde.

Karakteristika ved det amerikanske bord til bordfodbold

De amerikanske fodboldborde kan typisk genkendes ved deres kasseformede designs og deres rette, lige ben. Dette fokus på form fremfor æstetik er forskelligt fra de mange europæiske spilleborde, som har mere afrundede former og skrå ben.

Spillefladen på de amerikanske borde er kendetegnet ved at være fremstillet af et hårdt materiale som træ eller plastik i modsætning til de franske borde, som har en noget blødere overflade af linoleum.

Amerikanske borde har det særlige kendetræk, at de typisk kommer med tre spillere fæstnet til målmandsstangen i modsætning til de traditionelle europæiske borde, hvor der kun sidder én spiller på målmandsstangen. De amerikanske borde også flade hjørner nøjagtigt som de franske og italienske modeller, men ulig de tyske designs, som har hældende hjørner. De tre spillere på målmandsstagen gør det nemmere at flytte bolden væk fra banens hjørner uden at skulle standse spillet for at flytte bolden med hånden.

Som nævnt kan designet på de amerikanske borde betegnes som en mellemting mellem de franske og tyske borde. Således påvirkes spillestilen på bordene, som også må betegnes som en mellemting mellem stilarterne på de to typer af borde. På amerikanske borde er der således rige muligheder for boldkontrol, at udføre afleveringer, sideværts finter og andre tekniske finesser, som gør, at du kan planlægge og kontrollere dine skud på mål.

Hvem fremstiller de amerikanske borde til bordfodbold?

De amerikanske borde til bordfodbold kommer fremstillet i vidt forskellig kvalitet og i enhver tænkelig prisklasse. Nogle borde er således fremstillet af let plastik og primært fremstillet til børn og yngre spillere, medens andre borde er fremstillet i smukt og stilfuldt træ, som kan matche interiøret i den modebevidste spillers hjem. Endvidere er der helt andre borde, som er fremstillet målrettet de store amerikanske turneringer i bordfodbold.

Mærket Tornado er nok det mest velkendte og samtidig mest respekterede brand indenfor amerikanske bordfodboldborde. Hvis man er til stævner i USA, kan man være sikker på, at der er Tornado-borde til stede. På det seneste er nogle mindre og mere lokale turneringer dog begyndt også at anerkende mærket Fireball.


Ingen kommentarer »

No comments yet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *