Faste – genvejen til en sund og slank krop?

august 29, 2018 by Artikelmanden

Er du en af dem, der har kæmpet med vægten i mange år og prøvet at lige fra kålsuppe-kuren til diverse ildesmagende pulverkure uden andet resultat end at de få kilo du har tabt ryger på lige så hurtigt du så meget som dufter til en burger?

Hvis du kan nikke ja til det ovenstående, så er det måske tid til at prøve en af de nye faste-diæter. Forskning og forsøg med tusindvis af mennesker viser at de forskellige fastekure,  som for eksempel 5:2-diæten og 16:8-diæten hjælper folk i alle aldre ikke blot med at tabe sig, men også med at få et generelt bedre liv. Folk nævner bl.a. at de sover bedre, får mere energi, deres hud bliver pænere og selvfølgelig, at de har smidt nogle kilo.

Flere undersøgelser har også vist at tidsbegrænset faste hjælper mod gigtsmerter, diabetes, holder hjernen ung længere og også hjælper med at forhindre en lang række modbydelige sygdomme ingen af os har lyst til at komme i nærheden af.

Så hvad går de disse faster ud på? Læs videre her og find ud af om faste er noget for dig.

5:2-kuren:

5:2-kuren går i al sin enkelthed ud på at du må spise nogenlunde som du vil 5 dage om ugen men at du 2 dage om ugen max må få 500 kcal hvis du er kvinde og 600 kcal hvis du er mand. De fleste af os elsker mad så tanken om flere dage uden mad virker afskrækkende, men hvis det blot er to dage om ugen og man samtidig godt må få lidt, så er det faktisk slet ikke så slemt. Den eneste regel er, at det ikke er to dage i træk man faster, men for eksempel hver mandag og torsdag.

Der er som sådan ingen regler for hvad du må spise på hverken fastedagene eller resten af ugen, men er man interesseret i at leve et generelt sundere liv, giver det selvfølgelig ikke mening at proppe sig med flødeskumskager og chokolade.

5-600 kcal er ikke meget, men søger man lidt på nettet kan man sagtens finde madplaner, der hjælper med at overholde grænsen og samtidig stiller den værste sult. Der er også mange grønsager og frugter, der fylder godt men er næsten kaloriefrie, såsom melon og agurker, der kan hjælpe dig igennem fastedagene, så så længe man planlægger lidt, er det ikke så svært.

16:8-kuren:

16:8-kuren går ud på at man kun spiser inden for en tidsramme af otte timer og derefter faster i 16 timer. Til gengæld må du spise nogenlunde hvad du vil i de 8 timer og så meget som du vil. Men igen, hvis man gerne vil tabe sig, skader det bestemt ikke at spise lidt sundt.

Denne kur er for nogle meget lettere end 5:2-kuren og for andre sværere. Prøv begge modeller en uge af gangen og find ud af hvilken af dem, der passer dig bedst. 16:8-kuren er mere populær i de fleste undersøgelser, da man undgår at gå rundt en hel dage og føle sig sulten, men det kræver selvfølgelig lidt planlægning. For de fleste fungerer det bedst at spise mellem kl 12 og 20 og derefter faste så de fleste af fastetimerne går med at sove.

Der er mange sider på nettet om de to fastemetoder, samt mange andre fastekure, du kan for eksempel læse mere om de to kure her.

Gode råd til din nye livsstil:

Lige meget hvilken fastekur du vælger at følge kræver det selvfølgelig noget vilje og planlægning. En god ide er at skaffe sig af med alle de unødvendige, fristende ting i køkkenskabe og køleskabet, så de ikke frister. Bor du sammen med din familie, så sørg for at du spiser i hvert fald aftensmaden sammen med dem og bed dem derefter om ikke at spise konstant når de er i nærheden af dig, i hvert fald i starten indtil du har vænnet dig til det.

Faste er nok sværest for dem, der er vant til at småspise hele tiden, så er du en snacker, så prøv at finde på ting, der afleder din opmærksomhed fra mad. Det tager som regel en til to uger at vænne sig til en livstilsændring, så forbered dig så du kan være stærk.

Det vigtigste er at have noget at lave, der fjerner opmærksomheden fra mad. Ingen af kurene vil være skyld i at du er virkelig sulten, det er mere pludselig at få frataget noget man har taget som en selvfølge, der kan være svært. Er du for eksempel vant til at spise en pose Matadormix mens du ser film om aftenen, så prøv i en periode at lave noget andet så du ikke falder i fælden.

Tag et karbad, gå en tur, meld dig til et sprogkursus eller nup en time i fitnesscenteret. Har du ikke mulighed for at komme væk hjemmefra så få nogle hobbier du kan lave hjemme. Læs en spændende bog, spil dit yndlingsspil på et online casino, hvem ved, måske kan du tjene lidt penge til din nye garderobe, når du har tabt dig de kilo du vil af med, eller prøv dig frem med strikning, hækling eller en anden form for håndarbejde.

Mulighederne er mange, og som sagt, efter en uges tid eller to, kan du gå tilbage til dine gamle rutiner og ikke tænke på mad hele tiden.

Du skal ikke følge bestemte opskrifter, du må spise nogenlunde hvad du vil og der er en lang række helbredsmæssige fordele både på kort og lang sigt. Så vælg hvilken metode, der tiltaler dig mest og glæd dig til dit nye, sundere og slankere liv.


Ingen kommentarer »

No comments yet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *