9 idéer til Nytårsforsætter

marts 5, 2017 by sophia.moeller

9 idéer til Nytårsforsætter:

Godt Nytår!

Det sidste stykke tid, ligesom hvert år omkring nytår, har man både hørt og læst meget om nytårsfortsætter. Jeg synes egentlig det er meget sjovt at have et nytårsforsæt, da det nye år på denne måde kommer til at føles som en ny begyndelse, en start på nye ting, nye vaner og nye mål der skal opnås. Derfor har jeg selvfølgelig også mine egne nytårsforsætter hvert år – men jeg må indrømme at de fleste af dem desværre er droppet senere på året 😉 Ikke desto mindre synes jeg det er vigtigt at sætte sig nogle mål for det nye år. Især fordi det, som jeg selv ofte oplever, kan give nogen den motivation og det skub de mangler for at komme videre og gå igang med ting, som længe er blevet udskudt.

Jeg har lige læst en artikel om de mest populære nytårsforsæt blandt danskerne. Alle kan sikkert gætte sig til, hvad nr 1 på denne liste var. Ja, det var nemlig at tabe sig! Og det ser ud til, at det er et nytårsforsæt der i ægte nytårsforsæt-ånd er blevet droppet eller udskudt til året efter flere gange, da de fleste (faktisk 29 procent af danskerne) har haft et ønske om at tabe sig i et nyt år, de seneste tre år.

Men der var en masse andre ting i denne artikel, ting som jeg både synes var sjove, ting jeg kunne relatere til, men også ting som jeg aldrig kunne have forestillet mig! Jeg har derfor besluttet mig for at lave min egen liste med nytårsforsæt, som er en kombination af forslag, ting jeg har hørt fra venner og ting som jeg selv synes, at de fleste kan relatere til.

9 ideer til Nytårsforsætter:

  1. Stop med at ryge.

Jeg skriver dette på som det første på min liste, da jeg virkelig synes, at det er vigtigt. Der er ingen grund til at skrive om, hvor usundt det er at ryge. Det ved alle og der kommer nye undersøgelser der dokumenterer for hvor skadeligt og farligt det er for ens helbred hver eneste dag. I den moderne verden er der virkelig ingen undskyldning for ikke at stoppe!

Når det så er sagt, så ved jeg selvfølgelig også at det er nemmere sagt end gjort. Jeg er ikke selv ryger, men jeg har en kæreste som har røget i over 15 år og flere familiemedlemmer der har haft lige netop det som deres nytårsforsæt flere år i træk – det går fint i et par uger og nogle har endda holdt rygestoppet i flere måneder, men de ryger stadig…

       2. Drik mindre alkohol

Dette er for mit vedkommende meget nemt at holde d. 1 januar. Og måske også d. 2 januar. Men næste gang noget skal fejres, eller der skal hygges med et godt glas rødvin foran fjernsynet glemmer vi alt om det. Og et glas rødvin, en øl eller en god drink i ny og næ er både super hyggeligt, lækkert og på ingen måde skadeligt.

Men! Det er et faktum, at hver tiende dansker har et skadeligt alkoholforbrug (i alt 585.000 personer) og at alkohol er en af de faktorer, der har størst indflydelse på folkesundheden i Danmark. Og derfor skal vi alle sammen, selv om alkohol er en meget stor del af vores kultur, passe godt på hvor meget vi faktisk drikker. Så nyd endelig alkohol, men gør det på en ansvarlig måde og i moderate mængder.

3.Brug mere tid med din familie

… og mindre tid på de sociale medier. Cliché? Det kan godt være, men det er så vigtigt at bruge kvalitetstid sammen med dem man holder af! Efter alle de forfærdelige ting der er sket i verdenen i 2016, er det endnu vigtigere for mig at bruge tid sammen med de mennesker der betyder mest for mig. Eller i hvert fald snakke sammen noget oftere.

Da jeg desværre selv bor ret langt væk fra min familie, er det ikke det nemmeste i verden at besøge hinanden meget tit. Men gudskelov for Skype, Snapchat, Facebook og Viber som både gør at man kan sende en hurtig morgenhilsen til hinanden, men også at have længere samtaler med sine elskede uden at det koster en formue.

4. Spis sundere

Det er der sikkert rigtig mange der kan relatere til! Jeg mener bestemt ikke at alle pludselig skal spise pizza med blomkålsbund, men vi burde alle sammen prøve at spise lidt sundere og hav en mere balanceret diæt. Jeg elsker balance og det er et rigtig godt ord i denne sammenhæng. Man skal selvfølgelig spise al den pasta man har lyst til, men at få lidt mere frugt og grønt ind i hverdagen vil ikke skade nogen.

5. Få dig en god nattesøvn

En god nattesøvn er meget vigtig, ikke desto mindre i en travl hverdag. Flere undersøgelser peger på, at der er en sammenhæng mellem søvn og sygdomme som demens, depression og kræft. Det kan altså ligefrem være farligt at sove for lidt. Og nej, hvor er det bare skønt at vågne efter en god nattesøvn, føle sig udhvilet og klar til dagens udfordringer!

Jeg kender det fra mig selv – det er ikke altid super spændende at gå i seng allerede kl. 21:00. Men når man skal op kl. 5:30 næste morgen, så kan det være nødvendigt. Derfor er jeg selv begyndt på at tage yndlings magasiner, nye bøger, eller spændende artikler med når jeg går i seng tidligt. Nogle gange tager jeg selvfølgelig også computeren med yndlings serien med, men jeg synes selv det er bedre at se et afsnit af serien i sengen, hvor man ligger godt, frem for at se det i sofaen – der falder jeg nemlig tit i søvn og ligger virkelig dårligt indtil jeg vågner og går ind i min seng sent om natten.

6. Få mere glæde ind i hverdagen

Sæt tid af til ting du godt kan lide at lave, ting som du nyder og som giver dig glæde. Igen, det er ikke nemt i en travl hverdag! Men det er så vigtigt at forkæle sig selv og have noget at se frem til og man kan godt finde alternative løsninger.

For eksempel kan du vælge en fast dag om ugen, hvor du går forbi din yndlings bager og køber en lækker croissant og en god kaffe til morgenmad. Selvfølgelig kan det ikke blive hver dag, men en fast dag om ugen (her er mandag meget oplagt!) hvor du giver dig selv en pause fra havregrød, mysli og skyr vil gøre, at du har noget at se frem til og starter en svær eller lang dag med at forkæle dig selv.

7. Dyrk motion – men giv dig selv et realistisk mål

Det er så vigtigt og det gør så meget godt for dig – både for din form, men også for dit humør og overskud!

Her er mit tip dog at give dig selv et realistisk mål. Jeg kender rigtig mange der pludselig gerne vil begynde at træne 5 gange om ugen, selv om de før måske kun trænede en gang om ugen. Dette er ikke et realistisk mål og det kan resultere i, at man fuldstændig dropper det efter et stykke tid, netop fordi man ikke har nået sit mål i 2 uger i træk og derfor kan det også bare være lige meget.

Små skridt er meget vigtige. Man kan for eksempel starte med at hente en gratis app der tæller ens skridt og sætte det mål, at gå 10.000 skridt om dagen. Eller melde sig til nogle spændende hold i fitnesscenteret 2 gange om ugen – det ender sikkert med at man bliver så glad for det, at man selv gerne vil gøre det flere gange om ugen.  

8. Giv dig selv nogle flere kulturelle oplevelser

Berig dig selv med kulturelle oplevelser! Det er selvfølgelig fuldstændig op til en selv, hvad man vil bruge sin fritid på. Men at give dig selv nogle sjove oplevelser, prøve noget nyt og kaste dig ud i noget du måske ikke har interesseret dig for før kan vises at være meget berigende. En god kulturel oplevelse er naturligvis ikke kun at tage i operaen – jeg mener at det er oppe til en selv, hvordan man fortolker det.  En god film kan være en kulturel oplevelse og en weekend i en europæisk hovedstad kan ligeledes også være en kulturel oplevelse. Men det kræver selvfølgelig ikke at det koster en formue!

Her kommer mine tips: Læs en god bog, se en spændende kunstudstilling, tag en lang tur og lær dit område/din by at kende, tag et kursus i noget du interesserer dig for, book en vinsmagning eller en anden form for smagning (the, tapas, kaffe eller lign.).

9. Vær mere organiseret for at undgå stress

Gør dig selv en tjeneste og vær mere organiseret i hverdagen. Det vil befrie dig for meget unødvendig stress og bekymringer.

Med hensyn til madlavning i hverdagen kan jeg varmt anbefale at lægge en ugentlig madplan, På rigtig mange blogs kan man finde madplaner og nemme opskrifter for en hel uge, og de er tit suppleret med en indkøbsliste så du også slipper for at bruge tid på det. Ved man hvad man skal lave af mad og har man købt råvarerne der skal bruges til retten, går det nemlig meget hurtigere og så har man langt mere tid til at lave ting som man nyder på en hverdagsaften.

Andre ting der kan hjælpe dig med at holde hverdagen mere organiseret: en kalender så du altid har styr på alle dine planer, navnelapper til dine børns ejendele, post-its, fine små tallerkner til nøgler eller mønter så de altid er til at finde, bakker til krydderier der kan hjælper dig med at holde ordenen i køkkenet og ligeledes bakker der vil hjælper dig med at holde dine toiletsager i orden.

Jeg håber listen er brugbar og jeg ønsker alle held og lykke med at følge deres nytårsforsæt for 2017!


Ingen kommentarer »

No comments yet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *