Færre unge i RKI

november 3, 2016 by erikkire

Danskernes privatøkonomi er i bedring. Det viser en ny stor undersøgelse som Gallup har udarbejdet for Penge-og pensionspanel, der er nedsat af staten, Erhvervs- og Vækstministeriet,  for at forbedre alle danskeres privatøkonomiske vaner.

Vi lægger budget

Undersøgelsen viser, at flere og flere danskere lægger et budget eller prøver på at lægge et budget. 75 % af danskerne, det vil sige tre ud af fire gør det. Og det mere positive er, at de fleste også ændrer i budgettet, når der er behov for det. Det kan være, hvis bilen pludseligt kræver et værkstedsbesøg, eller hvis fjernsynet sætter ud. Så er den første reaktion fra mange folk i dag ikke at springe ud til et kviklån eller lån 10000. Det kan godt ske, at det er nødvendigt at låne penge til for eksempel værkstedsbesøget, men man går så ind og opdaterer budgettet ud fra de nye vilkår.

Færre bliver registreret i RKI

Den positive udvikling i danskernes økonomi og ændring af deres vaner, kan også ses på statistikken hos Experidan, der står for registreringen i RKI. Her er den enorme gæld faldet,ligeledes er  antallet af dårlige betalere også faldet. Denne positive udvikling betyder, at gælden, der konstant blev øget op til 2014, nu for andet år i træk falder. Gælden er faldet med 1.7 milliarder kroner ned til det stadig astronomiske beløb på 15.6 milliarder kroner. Det er trods alt en positiv udvikling.

I perioden fra 2008 – 2014 steg antallet af dårlige betalere med cirka 50000. Stigningen er nu standset, og igennem de sidste to år er antallet af dårlige betalere faldet fra 232000 til 225000 personer.

Det er jo en meget positiv udviklingen ikke kun for privatøkonomien, men også for samfundsøkonomien. Det kan forhåbentligt betyde, at søgninger på Google med lån trods RKI minimeres, og at folk kan låne på normal vis. Hvad normal vi så er, kan jo altid diskuteres. Vi tror ikke, at folk kun begynder at låne i banken, vi tror, at der stadig vil være et marked for online lån. Der vil stadig være en del, der ikke vil kunne få de lån i banken, de ønsker sig.

Ud over at mange flere er begyndt at lægge budget, er der også mange, cirka 75 %, der sparer op. Der er er sket en positiv ændring i mange danskeres forhold til økonomiske valg og beslutninger.

Hvilke forhold kan eventuelt forklare den positive udvikling og ændring i folks økonomiske vaner? En helt central betydning har den positive udvikling på arbejdsmarkedet, hvor flere og flere er kommet i arbejde, hvilket uden loge betyder, at de fleste husstande får flere penge til rådighed.

En anden væsentlig faktor er den lave rente, der jo for de fleste også betyder flere penge i husholdningen. Her er det jo nok især husejerne, der har fået de største gevinster ved en lav rente.

Men den lave rente betyder jo samtidigt med højere beskæftigelse, at det er blevet lettere at afvikle, tilbagebetale sin gæld.

Fjerde år i træk at antallet af unge i RKI falder

Den mest positive udvikling i ændring af vaner, er faktisk sket blandt de unge. Myten om at de unge er storforbrugere af kviklån, passer simpelthen ikke længere. De seneste tre år er antallet af unge i alderen 18 – 20 år, der er registreret i RKI, faldet med 20 % fra 5000 til nu 4000. Det betyder, at de unge ikke længere finansierer et overforbrug for lånte penge for eksempel kviklån eller sms lån. Det kan godt være, at de stadigvæk låner penge online til dyre renter, men de er i hvert fald blevet bedre til at styre deres økonomi.

Brugen af netbank er også en vigtig faktor i den privatøkonomiske udvikling. Flere og flere anvender netbank, og de er derfor bedre i stand til at følge med i deres økonomi. Så alt i alt meget positive tendenser, som vi må håbe fortsætter.

 


Ingen kommentarer »

No comments yet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *