FODMAPS er grunden til irritabel tarm

juli 30, 2014 by Stefanl

Er du træt af at have en irritabel tarm, så kan du nu slippe af med problemet. Der er mange som døjer med problemer med deres tarme og / eller mave. Det er rigtig grimt at føle man ikke kan kontrollere luften i sin mave, og hele tiden have en fornemmelse af at man skal på toilet. Hvis du er i sociale situationer, er det meget ubehageligt ikke at føle sig tilpas. Hvis du savner at kunne sidde ned og være afslappet, uden at føle en irritation i enten maven eller tarmen, så kan du ved at undgå FODMAPS fødevarer, få symptomerne til at forsvinde på få uger.

Hvad står FODMAPS for?

F – Står for Fermenterbare – som betyder at kulhydrater nedbrydes i tarmen.

O – Står for Oligosakkarider – Det er kulhydrater som har op imod 20 molekyler.

D – Står for Dissakkarider – Det er kulhydrater som består af 2 molekyler.

M – Står for Monosakkarider – Det er kulhydrater som består af ét enkelt molekyle.

A – Står for and (På dansk og).

P – Står for polyoler – Det er alle sukkerakoholer. (De ender oftest på -ol)

FODMAP dækker alle de fødevarer som du ikke må indtage, hvis du vil være sikker på at have ro i maven eller have en stabil tarm. Hvis du undgår alle FODMAPS, så kan du efter 1-2 uger allerede mærke en væsenlig forskel. De fleste oplever at alle deres symptomer er helt forsvundet efter cirka 4 til 8 uger. Hvis du holder kuren godt, tager det selvfølgelig mindre tid, og det kommer også lidt andet på hvor kraftigt irriteret din tarm er. Hvis den er meget irriteret, skal der selvfølgelig lidt mere behandling til, hvorimod hvis din tarm ikke er særligt irriteret, så kan de små symptomer måske forsvinde efter bare 2 uger.

Hvorfor er Low FODMAPS Diet blevet så populær?

Kuren er opfundet af en diætist fra Australien, ved navn Sue Shepherd. Efter mange år med efterforskning, har man nemlig fundet ud af at for stort indtag af FODMAPS ville kunne give dig en irritabel tarm. Efter at denne diæt havde kæmpe succes i Australien, er den begyndt at blive brugt i mange forskellige lande. I flere lande bruger hospitaler kuren til at behandle folk, som har en irritabel tarm.

Kuren har fået kæmpe succes over i rigtig mange lande, og over 70 % har nævnt at den har haft en positiv effekt på dem. Det betyder at de enten har mærket at symptomerne er forsvundet helt, eller at de i en vis grad er blevet en del formindsket.

Kuren er meget simpel, men er svær at overholde, ligesom enhver anden low carbs slankekur.

 


Ingen kommentarer »

No comments yet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *