Sådan lægger du et budget

juli 6, 2015 by Glen

Økonomi og penge er for mange mennesker, en hel anden verden. Det kan være svært at få overblik over ens udgifter og indkomster og se en sammenhæng. Dette skyldes for det meste, at der ikke er sat orden i tingene. Når først man har lært at lægge et budget og naturligvis overholder det, så bliver det let som en leg at håndtere sine penge. Et budget er meget simpelt at lave og du kan i dette indlæg få tips til hvordan du laver et budget der gør din økonomi vandtæt og hjælper dig med at få et overblik.

Excel er din ven

Det kan tage lang tid at lave et budget, specielt hvis man skal finde alle talende fra forskellige dokumenter og rette det på et dokument eller et stykke papir. Gør derfor dig selv en tjeneste og lav det i et Excel ark eller noget tilsvarende. Er der noget der skal ændres i budgettet på et senere tidspunkt kan du derved hurtigt og nemt, blot rette det enkle tal og så retter Excel alle de tal som bliver påvirket af ændringen. Det vil derfor i det lange løb være langt hurtigere og nemmere at bruge Excel eller et lignende regneark.

indsaml alle tal før du starter

Når du laver budget skal du have alle tal der påvirker din økonomi. Disse tal er eksempelvis din indkomst, alle udgifter også dem du kun betaler hvert kvartal. Når du har samlet alt din information, skal du sørge for at de udgifter og indtægter du laver budget af, kun er for én måned. har du derfor en udgift til forsikringer du betaler hvert kvartal, skal du blot dividere udgiften med tre og så har du tallet klar til at lægge budget.

Opsæt dit budget

Når du har alle dine tal samlet sætter du blot alle udgifter op og alle indkomster, herefter trækker du dem fra hinanden. Får det et negativt resultat er det fordi du bruger flere penge end du har og skal derfor prøve at minimere en af din udgifts poster. Har du derimod et plus, betyder det at du har mindre udgifter end indtægter. Du kan bruge overskuddet til at lave en opsparing og spare op til ferie eller måske en bil.

Husk at ændre i budgettet

Når din indkomst eller udgifter ændre sig er det vigtigt at rette i dit budget. Har du eksempelvis en stigning på 500kr i indkomsten og du ikke ændre dit budget, vil disse penge hurtigt forsvinde i det daglige forbrug, fremfor at ende på en eventuelt opsparring. Har du derimod fået en ny udgift uden at registrere det i dit budget og sikre dig at det kan køre rundt, risikere du at mangle penge midt på måneden. Sørg derfor for at notere alle ændringer, så ender det ikke galt.


Ingen kommentarer

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.