Viden om sofaer

marts 15, 2012 by stationen

En sofa, er et møbel designet til at mere end én person kan sidde i, og som yder støtte til ryg og arme. Typisk vil den have et armlæn på hver side.

I boliger vil sofaer normalt findes i stuen eller i nogle tilfælde i en entré. De består af en træ eller metal struktur suppleret med polstring og er dækket i en række af tekstiler, læder, eller undertiden en kombination af begge. De vil også findes på hoteller og dele af kommercielle kontorer, venteværelser, møbelforretninger osv.

Sofaen forbindes ofte med familiehygge, samvær eller at se fjernsyn. Sidstnævnte skyldes især at sofaen i stort set alle hjem er placeret i forhold til fjernsynet. Man begrænses altså af hvordan fjernsynet kan hænge når man skal vælge placering af sin sofa.

Ordet “sofa”

Udtrykket sofa som vi kender det på dansk, stammer fra det arabiske ord ”suffah”. Andre steder i verden har sofaen forskellige navne fra chesterfield til sofa. En sofa blev i det gamle Arabien hvor den fungerede som regentens trone lige siden oldtiden. Derfor sofaerne i starten også et meget elitært møbel, men det blev efter industrialiseringen helt normalt for ”almindelige” mennesker at have en sofa. I dag findes der designermøbler som gør at der stadig findes en slag elitære sofaer.

Typer af sofaer

De mest almindelige typer af sofaer er “loveseat”, eller britisk to-sæders, og lignende sofaer med to eller flere sæder. En sektionsopdelt sofa, der ofte blot omtales som en “sektionsopdelt” er dannet af flere sektioner (typisk to eller fire) og sædvanligvis indeholder den mindst to stykker, som samles i en vinkel på 90 grader eller lidt større, som anvendes til at vikle rundt langs vægge eller andre møbler.

I England er en Chesterfield sofa en sofa med dybe knapper, med arme og ryg i samme højde. Det er normalt lavet af læder og begrebet Chesterfield i britisk engelsk anvendes kun til denne type sofa. Du kan se udvalget af sofaer på internettet hos Erling Christensen møbler i hjørring.

Sofaer i TV

Sofaen spiller en central rolle i mange tv-serier. Det er især sitcoms, som i mange tilfælde er bygget op omkring en sofa. I godt eksempel på dette er serien Friends hvor en gruppe af venner tilbringer en stor del af serien i sofaen på den lokale café. Det giver en fordel mht. klipningen af sådanne serier. Da en sofa kan have flere personer siddende, vil man kunne filme flere personer uden at skulle klippe i samme omfang som normalt.


Ingen kommentarer »

No comments yet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *