Beskyt dine øjne – HUSK solbrillerne

januar 29, 2013 by zretty

De fleste danskere ved, at solen kan være ekstrem farlig for huden, men på trods af dette er der næsten ingen danskere der tænker over hvilke konsekvenser solen kan have for deres øjne. Faktisk tror de fleste danskere, at øjnene er immune overfor solens stråler, medmindre man selvfølgelig kigger direkte op mod solen, og dette skal vi have lavet om på.

Hvilke skader kan solen forsage?

I en undersøgelse, lavet af  analyseinstituttet YouGov, svarer 95% af danskerne, at de ved solens UV-stråler kan give hudkræft, alvorlige forbrændinger og diverse andre sygdomme. På trods af dette er det kun ca. 55% af danskerne der er klar over, at øjnene faktisk kan tage skade af solen UV-stråler. Mange danskere tror faktisk, at deres øjne er immune overfor solensstråler.

Sandheden er dog en helt anden. Her er et udpluk af de skader som solensstråler kan forsage øjnene:

  • Smertefulde øjeninflammationer.
  • Grå stær før tid.
  • Lede til synsnedsættende forandringer på nethinden.
  • Føre til kræft i og omkring øjet.
  • Give dig alvorlige forbrændinger i øjet. (Sneblindhed) Meget smertefuldt.
  • Blodsprængninger
  • AMD (Aldersrelateret makula degeneration). En sygdom i nethinden der fører til nedsat syn. Dette er den hyppigste årsag til alvorligt synstab og læseblindhed i Danmark. Denne sygdom påvirker måden vi opfatter farver, detaljer og ser tredimentionelt. Når først du har fået denne sygdom, vil den tage til dag for dag og den kan desværre ikke stoppes eller helbredes.

Dette er kun et lille udvalg af det man kan risikere ved ikke, at beskytte sine øjne. Det er altså alvorlige og permanente lidelser UV-stråler kan forsage, og det er ikke lidelser der er sjove at have.

Hvordan kan du så beskytte dine øjne?

Du kan desværre “eller heldigvis” ikke bare smøre en form for solcreme i øjnene og så være beskyttet mod solen. Du kan derimod købe et ordentligt par solbriller med en god UV-beskyttelse.  Det er meget vigtigt, at du ikke kun kigger på udformningen og farven på dine nye solbriller men, at du også kigger på hvor godt dine solbriller beskytter dine øjne mod de farlige stråler. Dette er helt klart det vigtigste når du køber nye solbriller. Der er ikke noget ved, at gå med moderne solbriller, men ødelægge øjnene.

Konkrete råd

For at have noget konkret at gå efter skal du vælge solbriller der beskytter 100% mod UVA- og UVB-stråler, da det er disse stråler der er rigtig farlige.

Dernæst bør du nøje overveje hvilke aktiviteter du bruger dine solbriller under. Dyrker du meget sport bør du vælge solbriller med et stel designet til aktiv sport og omvendt, dyrker du ikke nogen sport så skal du gå efter et stel der sidder godt på dit hoved under normale omstændigheder. Dette vil en optiker være i stand til, at hjælpe dig med.

Oplever du at en sælger vil sælge dig solbriller med UV-filter skal du gå med det samme. UV-filtre udvider dine pupiller grundet det mørke glas hvilket kun føre til, at dine øjne udsættes for mere stråling end ellers.

Hold især dine øjne beskyttet ved solopgang og solnedgang, da det er i disse timer, at solensstråler rammer dig direkte i øjnene. Dermed er det ikke ufarligt, at ligge og sole sig i en bikini midt på dagen, da du her ligger og kigger direkte op i solen. Her kan en solhat også klart anbefales.

Så husk nu, at bruge nogle gode solbriller og her snakker vi ikke de billige solbriller nede fra tanken. Tag ind til en optiker og få et par ordentlige og beskyttende solbriller der passer til din hverdag, alternativt kan du købe dine solbriller på nettet, men du skal undersøge brille-modellerne i bund så du ved hvad de kan og hvad de ikke kan.


Ingen kommentarer »

No comments yet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *