Byg dit eget drivhus

marts 13, 2016 by chrpust

Der findes mange drivhuse som du kan købe, og mange af dem er da også flotte. Men de ligner hinanden, så hvorfor ikke bygge dit eget drivhus ud af genbrugsglas eller gamle vinduer.

I det følgende vil jeg give dig en guide til hvordan du selv kan gøre det, jeg har selv lavet et drivhus og det har alt i alt kun kostet omkring kr. 2000,- i materialer. Derudover koster det noget tid, jeg brugte 3 weekender på det, men det var et rigtig hygge projekt, og nemt at gå i gang med for de fleste.

Hvad skal du bruge af materialer:

 • Genbrugs glas / gamle vinduer, som jeg fik af nogle tømrer venner, der alligevel skulle smides ud.
 • Trykimprægneret stolper, som skelet.
 • Trykimprægneret reglar, som skelet og imellem stolperne.
 • Trykimprægneret lægter til taget og ekstra.
 • Krydsfinerplader til beklædning. (Man kunne også bruge beklædningsbrædder).
 • Trapezplader til taget, transparente.
 • Beslag, skruer og listesøm.

Jeg er så heldig at kende nogle tømrer rigtig godt, og dem fik jeg til at stille vinduer og glasdøre til side når de alligevel skulle skriftes som nogle af deres kunder. Det er klart at sådan et projekt lige i starten kræver lidt tålmodighed og planlægning. Har du ikke den, kan du eventuelt købe dine genbrugsglas hos genbyg eller lignede webshop / forhandler.

Hvad skal du bruge af værktøj:

 • Skruemaskine.
 • Bordrundsav.
 • Kap- og geringssav.
 • Vinkel og vaterpas.
 • Murersnor og træbor.
 • Listesaks og hammer.

Da alt var samlet af materialer, vinduer og værktøj var jeg klar til at gå i gang. Det første jeg gjorde var at skille vinduerne ad så glasset kunne komme ud af rammen. De gamle rammer kom i brændeovnen. Dernæst blev selve skellettet opført, og der blev sat en del afstiver for at holde konstruktionen til den var selvbærende. Bundrammen blev lavet af trykimprægneret reglar og hjørnerne af stolper. Efterfølgende blev der lagt spær af lægter på konstruktionen. Og derved kunne afstiver også tages af. Eftersom at de vindueglas jeg fik var små, blev de resterende lægter flækket ned så de kunne fungere som nye vinduesrammer. Der blev påsat sternbrædder og trapezplader på taget.

Glaslisterne lavede jeg af lægter, som blev flækket ned på bordrundsaven. Jeg monterende glas i rammerne og gav glaslisterne et par søm efterfølgende. Selve samlingerne som kom efter brugen af listesaksen gav jeg akrylfugemasse. Husk at bruge den som er malebar og til udendørsbrug. Sidst men absolut ikke mindst skulle beklædningen opsættes. Forinden var beklædningspladerne skåret til så de passede til de respektiver steder de skulle sidde. Jeg gjorde det ikke, men man kan tage en stor papplade og tegne skabelonen på inden man skære pladen ud med bordrundsav eller rundsav. Nu var drivhuset faktisk indflytningsklart, og der blev sat stole ind, samt lavet blomsterkasser.  Hvis du ønsker har jeg også guiden beskrevet med billeder på dette indlæg byg selv drivhus for omkring kr. 2000,- Rigtig god fornøjelse med dit projekt, og husk det skal være sjovt.

Lovgivning drivhus

Endvidere skal det lige siges, at det er en rigtig god ide at læse BR10 reglementet igennem inden du giver dig i kast med dit nye drivhus. Der er ikke noget værre end at nabo eller andre kommer og siger efterfølgende at dit drivhus er ulovligt opført.


Ingen kommentarer

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.