Forbrænding og vægttab

oktober 3, 2013 by jjdenmark

Der er i disse tider mange mennesker, som føler, at de vejer lidt (eller meget) mere, end de egentlig har lyst til. For mange er overvægtigheden nået så høj en grad, at det tilmed er skadeligt for sundheden. Af denne årsag har vi samlet diverse råd og fakta omkring vægttab – og især om hvordan man holder forbrændingen oppe under et vægttab.

Aktiv forbrænding af kalorier

Der er en række øvelser, der sætter skub i din forbrænding allerede mens, at du udfører dem. Folk fremhæver typisk løb som genvejen til hurtigt vægttab, men dette er imidlertid ikke så sandt, som man skulle tro. Selvom en løbetur sætter skub i forbrændingen, er det langt fra den bedste mulighed, du har. Årsagen til dette er, at du simpelthen ikke kan opretholde forbrænding af den vej, da øvelsen ret beset er for intens. Herimod kan det være en god idé at gå en længere tur eller cykle en tur (igen ikke for intensivt), da du derved kan holde forbrændingen oppe i længere tid. Styrketræning er også en mulighed, læs mere om det her.

Udnyt afterburn-effekten

En måde at opretholde en høj forbrænding er også, at du bruger den såkaldte afterburn-effekt, som består i, at du udnytter det faktum, at din krop skal bruge meget ekstra energi på at genopbygge dine muskelfibre, når du har trænet. Her kan det især være en god idé, at du træner store dele af kroppen samtidig … sådan holder du nemlig afterburn-effekten mest stimuleret og dermed forbrændingen højest.

Spis mange måltider – og den rigtige mad

Mange anbefaler, at man spiser mellemmåltider. Forbrændingen er nemlig øget lige efter et måltid, og du vil opleve, at du får lyst til at spise mindre slik. Måltiderne skal selvfølgelig også bestå af de rigtige fødevarer. Det vigtigste ved et vægttab er nemlig, at du forbrænder flere kalorier, end du indtager. Dette gøres selvfølgelig bedst ved at indtage færre kalorier, mens du forbrænder flere. Altså ved at øge forbrændingen, mens du samtidig spiser sundere.
Der er altså mulighed for at holde diversitet i sine vaner, selvom du skal tabe dig. Dette er en god idé, da man i langt de fleste tilfælde vil holde motivationen højere.

5 tips til vægttab

Vil du sætte gang i dit vægttab, er der mange gode forslag til, hvad du kan gøre. Det er ganske naturligt, at noget virker bedre end andet. Her har vi samlet fem af de bedste råd.
Den rigtige kost
Det er inden for fitnessverden et alment kendt fænomen, at grundlaget for al vægttab er den rigtige kost. Baggrunden for et vægttab er nemlig, at du forbrænder flere kalorier, end du indtager. Det siger sig selv, at nogle fødevarer indeholder flere kalorier end andre – det er især fødevarer, der indeholder mange kulhydrater. Derfor bør man undgå at spise kartofler, hvid pasta og hvide ris … de er nemlig i modsætning til, hvad man skulle tro, ikke særligt hensigtsmæssige, hvis du prøver at tabe dig.

Strukturer dine måltider

Det kan også være en god idé, at du strukturerer dine madindtagelse, således at du indtager dine kalorier på de rigtige tidspunkter. Idéen er, at du spiser et stort måltid, hvor du indtager mange kalorier, om morgenen. Spiser et mellemstort måltid til middag og spiser et lille måltid til aftensmad. Det smarte er her, at du ikke får så mange unødvendige kalorier til natten, hvor du ikke forbrænder nogen alligevel.

Dyrk aerob motion!

Aerobe øvelser er udtryk for, at du bruger dine langsomme muskelceller. Det er f.eks. øvelser som gåture, cykling og langsomt løb. Når du dyrker denne form for motion, forbrænder du nemlig langt flere kalorier, end hvis du eksempelvis dyrker højintensiv træning, hvilket vil medføre et øget vægttab.

Træn hele kroppen

Et moderne fænomen er også, at man fokuserer på det såkaldte afterburn, som man opnår efter endt styrketræning. Især hvis man træner hele kroppen, bliver afterburnet størst.
Afterburn er det fænom, der opstår, når kroppen bruger ekstra energi – også altså forbrænder ekstra kalorier – på at regenerer kroppen.

Overdriv ikke!

Det sker hyppigt, at folk, der prøver at tabe sig, giver op allerede inden, der kommer resultater. Det er oftest resultatet af, at de er gået alt for seriøst og hårdt til værks, så deres motivation hurtigt er død. Rådet herfra er: tag det roligt. Du skal sørge for bare at miste nogle kilo, ikke dig selv.
Er du i tvivl om hvordan du udfører øvelserne mest effektivt, kan en personlig professionel træner bestemt anbefales, læs mere om hvordan en træner kan hjælpe dig med bedre og hurtigere resultater ved at klikke på linket ovenfor.

 


1 kommentar

  1. Hanne siger:

    Kan man sige hvilken muskel der giver den bedste forbrænding? Man hører tit at de “store muskler” giver god forbrænding, men hvilke muskler er de bedste? benene?

Sorry, the comment form is closed at this time.