Forskellen på varmepumper

november 29, 2013 by okenergi

Der er rigtig mange, som vælger at få lavet energivenlige tiltag og renoveringer af boligen. Hvis du i dag vælger at bygge nyt, er det også et krav til den nye bolig, at du bygger energirigtigt. Et af de miljørigtige tiltag, man som boligejer kan foretage sig, er at skifte sit gamle oliefyr ud med en varmepumpe.

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er en energivenlig varmekilde, som udnytter allerede eksisterende energi, der omsættes til varme til boligen. Selvom varmepumper også har brug for el til at kunne køre, er det langt mindre el end almindelig elvarme, og varmepumper er derfor langt billigere i drift og også noget mere miljøvenlige.

Sammenlignet med en elradiator og et oliefyr kan du med en varmepumpe som varmekilde til boligen spare masser af penge på varmeregningen.

Varmepumper kan bruges til langt de fleste typer af boliger. Med en varmepumpe kan du spare helt op til 60 % på din varmeregning, fordi varmepumpen udnytter den naturlige energi fra jorden eller luften til at opvarme din bolig og dit brugsvand.

De forskellige typer varmepumper

Der findes flere forskellige typer af varmepumper. Typisk taler man om luft til vand varmepumper, jordvarmepumper og luft til luft varmepumper, da disse tre har til formål at opvarme boligen. Vælger du en varmepumpe, der fungerer via solvarme, er det udelukkende til at opvarme dit brugsvand.

  • Luft til luft varmepumpen: Disse udnytter varmen i luften udenfor, som pumpen omdanner til varme, der kan bruges inde i boligen. En luft til luft varmepumpe kan også vendes om, så den køler luften og i stedet fungerer som en form for aircondition
  • Luft til vand varmepumpe: Denne varmepumpe Kan anvendes til både opvarmning af boligen og dit brugsvand. Varmepumpen udnytter, ligesom luft til luft varmepumpen, varmen i den eksisterende luft enten inde fra boligen eller udenfor.
  • Jordvarmepumpen: Udnytter varmen i jorden, som omsættes til at opvarmning af boligen. Jordvarmepumpen er den kraftigste af alle varmepumperne og kan uden problemer fungere som husets eneste varmekilde. Varmen kan både bruges til opvarmning af brugsvand samt til rumopvarmning via enten gulvvarme eller radiatorer.

Hvor meget kan så jeg spare?

Uanset om du skifter fra elvarme eller varme via oliefyr til en af de tre nævnte varmepumper, vil du opleve en stor forskel på varmeregningen. Der er dog forskel på, hvor meget du sparer. Men typisk kan du regne med at spare fra omkring 5.000 kr. til omkring 17.000 kr. om året på din varmeregning.


Ingen kommentarer

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.