Hvorfor går hele verden med øreringe?

juli 9, 2013 by Werring

I Kenya, i Indien, i Chile i Danmark går mænd og kvinder med øreringe. Store som små og i alverdens materialer. Fra indianere i Andesbjergene til de oprindelige stammer i Afrika. Der er ikke grænser for, hvad man i denne verden bruger som øreringe. Møtrikker, pinde og sågar papirklips er noget af det, mennesker stikker gennem ørerne verden over. Hvordan kan det være, at hele verdens befolkning kan enes om lige præcis øreringe? Er det en tradition, et fænomen eller begge dele?

Med et besøg på et museum i Egypten eller blot en simpel søgning på Google, kan man hurtigt afklare, at det at gå med øreringe som creoler ikke ligefrem er noget nyt. Gennem historien har smykker og heriblandt øreringe været et symbol på rigdom i nogle kulturer, mens blot en tradition i andre. Guld- og sølvøreringe har man gået med i flere tusinde år over hele verden, og som noget af det eneste er det uden tvivl stadig mode, og det vil det altid være. Mennesket har nemlig altid været fascineret af øreringe, da udsmykning af kroppen er en gammel tradition i både østlige og vestlige kulturer. Når man kigger i en bog med afbilleder af Egyptiske gudinder, bærer de ofte guldsmykker, og det samme ser vi på tegninger af de både mandlige og kvindelige udgaver af de nordiske guder. Det interessante ved disse mange eksempler fra fortiden er, at disse forskellige folkefærd har levet besiddes fra hinanden, og derfor kan man ikke fastslå hvem, som har opfundet fænomenet med at bære øreringe.

I store dele af verden, er øreringe ikke længere et fast ritual som tidligere hen, men i mange kulturer er det at bære smykker generelt et tegn på rigdom. I nogle kulturer får piger huller i ørerne kort tid efter, at de er kommet til verden for at udtrykke rigdom og høj klasse hos familien. Dette fænomen eksisterer i mange lande og kulturer i verden.
I den vestlige verden, bruges øreringe stadig med det formål, at udsmykke den menneskelige krop. Forskellen er dog, at traditionerne ikke længere eksisterer, og det er forskelligt hvilke øreringe folk bærer.
Den globaliserede verden har nemlig betydet, at det nu er muligt at importere spændende øreringe fra hele verden, så en dansk kvinde nu kan gå på arbejde i øreringe i kinesisk design eller omvendt. Gennem øreringe udbreder vi kulturer og traditioner til og fra hele verden, og det vil ofte være let at tyde hvilken del af verden designeren af ens øreringe kommer fra. Dette kan oftes ses udfra hvilke materialer der er anvendt for at lave smykket, men også selve designet kan afsløre et oprindelseland af designeren.
Ved denne globalisering skabes der mode indenfor øreringe, lige såvel som med tøj, sko, møbler og andre smykker. Alligevel kan du tage til Australien og se en ung fyr med en møtrik i øret, eller til New York og opleve folk bære alverdens ting i ørerne. I dag kan alt som stikkes gennem øret defineres som en form for ørering, og vil vi hele tiden opleve, hvordan nye fænomener vil brede sig i verden. En ting er sikkert, øreringe går aldrig mode.


Ingen kommentarer »

No comments yet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *