Hvorfor træner du?

august 22, 2013 by jjdenmark

I dag træner vi som udgangspunkt kroppen fordi vi har den opfattelse, at det giver et længere liv, at vi undgår livsstilssygedomme i løbet af livet og fordi det giver bedre psykisk og fysisk velvære.

Eller gør vi nu også det ?

En vigtig del af din træning, bør være at træne rigtigt i forhold til dine mål.

Stil dig selv spørgsmålet – hvad er det egentlig jeg vil opnå ved at gå i fitness centeret 4-6 gange om ugen ?

Der er meget stor forskel på hvad vi ønsker at opnå og det bør afspejles i den måde vi træner på og den kost vi indtager.

Hvis du vil være din egen personlig træner og opnå de fordele en professionel træner kan bidrage med, bør du nøje overveje, hvad det er du vil med din træning.
Den store forskel en professionel træner kan bidrage med, er nemlig afklaring og fokus.

Uden svaret, kan du ende med at træne hele livet på den komplet forkerte måde. Du kan nedbryde vitale dele af dit skelet og opleve negative bivirkninger fra træningen – måske ønsker du ikke lige den slags oplevelser, når du har arbejdet hårdt i fitness centeret 10.000 timer ?

Hvad vil du opnå?

Lad os se lidt på hvad du på lang sigt kan opnå ved at træne på forskellige måder.

Typisk trænes primært cardio(løbebånd, cykler, romaskine, fitness timer, spinning) og færre træner styrketræning / bodybuilding.

Kondition og udholdenhed

Fitness timerne og cardio træner udholdenhed og indre organer mest. Dine lunger bliver trænet til at optage mere ilt og hjertet større og stærkere, så der kan pumpes mere blod rundt.
Hele dit centralnervesystem stimuleres og ja stort set alt kommer i sving.

En fordel, hvis du ikke ønsker hjerte kar sygdomme m.v. -og en fordel for både velvære og krop, men ikke en metode der automatisk giver vægttab eller stabil vægt.

Ønsker du at blive mere sund indvendig, få bedre kondi, så du kan løbe længere uden at blive træt, cykle længere og hurtigere – Ja så er cardio vejen frem.

Men husk de utallige gentagelser slider på dine led. Overtræner du, vil du måske opleve problemer når du kommer op i alderen og var det formålet?

Det kan være en fordel at kombinere styrketræning med cardio, så slitagen udbredes på hele kroppen frem for på enkelte led.

Styrketræning

Styrketræningen skaber stærke muskler og ledbånd, større muskler og mulighed for at styrke svage dele af kroppen. Den hårde styrketræning, får også hjernen til at udskille forskellige gavnlige hormoner, der kan være til stor fordel. Bl.a. i forbindelse med stress og depression.

Styrken kan være vigtig i dagligdagen, på arbejdspladsen og under forskellige typer sport.

Men styrketræningen træner ikke de indre organer – og dog, hjertet kommer også i bedre form, men slet ikke i samme omfang, som hvis du dyrkede cardio.

Vægttab og træningstype ?

Godt og vel alle, der begynder at træne, gør det for at tabe sig.

Hvis du vil opnå vægttab, vil alle personlige trænere sværge til styrketræning af hele kroppen frem for cardio De vil sørge for du træner hele kroppen, så du forbrænder mere udenfor træningscenteret.

Det er den bedste måde at holde en stabil vægt på – simpelthen at få mere muskelmasse, der forbrænder kalorier.

Se det er der rigtig mange, der ikke har forstået. De stryger af sted til spinning 5 gange om ugen i kampen mod fedtet. Men hvad er det lige de egentlig sidder og laver? Jo de forbrænder ganske rigtigt kalorier, men de opbygger kondi og ikke muskler. Når de tager hjem fra centeret skriger kroppen på kulhydrater og vil belønnes. Der bliver proppet i hovedet og de 500 kalorier, stepmaskinen viste fra et par timer siden, bliver reduceret af ekstra fødeindtag og bliver kun til ganske lidt om ugen – slet ikke nok til at tabe de sidste kilo.

Cirklen er desværre sådan for mange. De taber sig egentlig ikke synderligt i forhold til den voldsomme indsats de gør. Brugte de samme energi og tid på at styrketræne, ville de hurtigt opleve helt andre resultater.

Mange glemmer at restituere

Rigtig mange der jagter vægttab, glemmer, at deres muskler skal have tid til at komme sig, før de med fordel kan trænes igen. De træner med andre ord de samme muskler for ofte.

Cykler du 2 timers spinning hver dag, vil du kunne springe over hver anden dag og opleve samme resultater. (forudsat du spiser fornuftigt)

Træner du derimod andre muskler end dine ben, hver anden dag, så vil du se en voldsom forskel.

Du vil få langt mere ud af træningen, fordi dine muskler er klar til at træne og forbrænde – de er ikke halv klar og midt i at restituere.

Når kroppen trænes med et fuld body program, forbrænder den langt mere i løbet af dagligdagen end spinning og det kan ses.

Træner du kun med henblik på vægttab, er det spild af tid at træne meget cardio. Du skal ganske enkelt bruge oceaner af tid på at opnå det samme som hvis du splitter med styrketræner eller går helt over til styrketræning alene.

Styrketræningen har dog også sine ulemper

Træner du hård bodybuilding, udsætter du din krop for et voldsomt press. Rigtig mange bodybuildere oplever skader i hofter og led. Skader der ikke kan trænes væk og som de skal leve med resten af livet.

Du skal derfor huske, at store muskler for mænd er flot, men kroppen er dit hus og det skal du bo i hele livet -også når de store flotte muskler bliver til hængemave og slaskearme.

Pas på dine led og ledbånd, de skal tilvendes den ekstra vægt meget langsomt.

Kvinder kan komme til at se ”store” ud, hvis de overdriver styrketræning, men der skal virkelig gøres en indsats før det bliver underligt at se på. Fedtprocenten skal meget langt ned, før kvinder begynder at se maskuline ud og der skal trænes voldsomt i kombination med en stram kostplan.

3 gange styrketræning om ugen, er ikke noget kvinder bliver maskuline af – nej de bliver strammet op og får frække former tonet frem. (mange tror ikke på det) Læs mere om kvinder og træning hos Joan Lang.

Stil dig selv spørgsmålet igen – Hvorfor træner jeg egentlig ?Hvad er det jeg vil opnå ?

Måske du også skulle overveje at kombinere mere og huske at hvile musklerne nok.


2 Comments

  1. Susan siger:

    Wauv et super indlæg om træning for kvinder, det vil jeg da helt sikkert benytte

  2. Joan Lang siger:

    Hej Susan,

    du kan læse mere af samme skuffe om træning på min hjemmeside http://personlig-traener.dk.

    Ovenfor henviser Jonas til min gamle hjemmeside.

Sorry, the comment form is closed at this time.