Lægekonflikten 2013 – Hvad går den egentlig ud på ?

juni 27, 2013 by jjdenmark

Lægerne og regionerne har ikke kunnet blive enige om en aftale, der skal sikre gratis lægehjælp til danskerne.


De danske praktiserende læger er private erhvervsdrivende. Deres ydelser bliver dog betalt af det offentlige gennem de danske regioner. Lægerne bliver tildelt et ydernummer, der gør, at de kan lade sygesikringen betale for det arbejde, de udfører. Ydernummeret skal tildeles uanset hvor i landet, man har praksis.

Ligesom med overenskomster skal aftalen genforhandles, og under de seneste forhandlinger, har det ikke været muligt at komme til enighed mellem regionerne og lægerne.

Hvorfor kan de ikke blive enige?

Lægerne har ikke ønsket at få højere betalinger under genforhandlingerne denne gang. Til gengæld har regionerne ønsket at få mere kontrol med, hvor meget tid lægerne bruger på forskellige opgaver.

Det ønsker lægerne ikke at gå med til. Dels mener de, at det er nødvendigt med fleksibilitet, da to patienter ikke er ens, og samtidig frygter de, at det reelt vil betyde, at de skal udføre mere arbejde for samme betaling.

Det har ikke været muligt at blive enige om en aftale, og derfor har sundhedsministeren lavet et lovforslag for aftalen. Her mener hun, at hun har lyttet til lægerne ved at gøre det tydeligt, at ministeren ikke kan styre detaljerne i lægens arbejdsdag.

Lægerne vil dog ikke acceptere lovforslaget. De vil have reelle forhandlinger om aftalen, og de vil ikke afsætte mindre tid til patienterne. De ønsker en aftale, hvor de føler, de kan tilbyde bedre lægeservice, end de kan med det nuværende lovforslag.

Truer med at aflevere ydernumrene

Derfor truer lægerne nu med at aflevere deres ydernumre. Det betyder, at sygesikringen ikke automatisk vil dække udgifterne, som er forbundet med at gå til lægen.

Flertallet af læger har bekræftet, at de vil opsige aftalen med det offentlige, som situationen er lige nu. Det gør de for at sikre en bedre lægeservice end det, de mener, vil blive resultatet, hvis lovforslaget bliver vedtaget.

Patienterne vil med stor sandsynlighed kunne få refunderet udgifterne ved lægebesøget hos regionen efterfølgende, men der er ingen garantier for, at det fulde beløb kan refunderes. Dermed kan aflevering af ydernumrene være først skridt imod betaling for lægeservice i Danmark.

I aftalen mellem parterne er der seks måneders opsigelsesvarsel, og derfor vurderer Sundhedsministeriets jurister ifølge Ritzau, at aftalerne om ydernumre først kan ophøre til 1. januar 2014.

Lægerne mener dog umiddelbart selv, at aftalen kan opsiges til 1. september 2013. Dermed kan man reelt skulle betale for at skulle gå til læge fra 1. september.


Ingen kommentarer »

No comments yet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *