Skal jeg vælge et mekanisk eller Quartz ur?

november 28, 2013 by Lars KM

Hvis du esr på udkig efter et nyt armbåndsur, så er du måske stødt på de forskellige typer, som et ur kan være. Hvis man er blot den mindste smule interesseret i finmekanikken i et armbåndsur, så kommer man ikke udenom, at sætte sig ind i de forskellige begreber.

Mekaniske ure

Det mekaniske ur har stort set ikke ændret sig i de sidste 40 år. Det er stadig de samme ”tidløse” principper, det går efter. Dog kan man sige, at et mekanisk ur du køber i dag, vil være bedre end et, som din far købte for 30 år siden. Der er sket en del med fremstillingsprocesser og materialerne er blevet bedre siden da.

Et mekanisk ur drives af en fjeder, der er sat i spænd. Den spændte fjeder afgiver på kontrolleret vis en bestemt mængde energi, der sætter klokkeværket i svingninger. Det er disse svingninger, der rykker viserne i takt med klokkeslættet. I et mekanisk ur bruges der udelukkende mekaniske komponenter til at drive urværket og naturligvis at vise tiden. Der er altså ingen batteri i mekaniske ure, og de skal enten optrækkes manuelt (og på den måde spænde fjederen) eller automatisk via en indbygget rotor, der drejes af tyngdekraften. Denne påvirker uret, og det lades op, imens du bevæger dig. Et  ur med manuelt optræk skal typisk trækkes op en gang om dagen, og man kommer hurtigt ind i en rutine, hvor man trækker det op hver aften eller hver morgen, så man undgår at løbe tør for energi midt på dagen.

Quartz ure

Nu om dage er Quartz ure de hyppigst anvendte. Dette skyldes dels, at prisen for et ur med et Quartz-urværk er billigere, og dels at de faktisk er mere præcise end mekaniske ure. Mens et mekanisk ur godt kan tabe op imod 3 sekunder om dagen, så mister et Quartz ur sjældent mere end millisekunder. I en travlt hverdag slipper man også for, at skulle huske at trække uret op hver dag, og dette har naturligvis også en indflydelse på populariteten. Derudover er et Quartz ur også mere modstandsdygtigt overfor stød og slag. Det mekaniske ur har tillige en følsomhed overfor ”modpoler” som i stærke magnetfelter, der kan forskubbe tiden.

Som du kan læse, er der fordele og ulemper ved begge typer af ure, og det er derfor svært at vurdere, om du skal vælge et mekanisk ur eller et ur med quartz. Er det historien bag et ur, der betyder noget for dig, så skal du gå efter et mekanisk ur, men hvis du vil have et lækkert ur, der ikke skal trækkes op, og ikke taber tid, så bør du vælge et Quartz ur.

Læs mere om Noontime her


Ingen kommentarer

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.