Gyldne grunde til samsovning

maj 7, 2015 by Jens Hansen

Samsovning i dobbeltsengen kan være fantastisk for både barn og forældre og indgår faktisk i mange kulturer som noget helt og aldeles naturligt. Her opstiller vi en række gode grunde til, hvorfor samsovning er en rigtig god idé, der sagtens kan blive til en god oplevelse for alle hjemmets beboere – store som små – samt et par gode råd til, hvordan din familie mest hensigtsmæssigt får samsovningen til at fungere.

 

Samsovning er sundt for både barn og forældre

Det er selvskrevet, at en nyfødt baby sover hos mor og far de første mange måneder af babyens liv. Både for tryghedens, sikkerhedens og nemheds skyld. Men hvad så bagefter? I en stresset hverdag er forældres fokus ofte på ønsket om ”børnefri” forældretid, og der er mange meninger om, hvornår det derfor er slut med børn i dobbeltsengen og tid til i stedet at sende barnet på eget værelse. Forskning viser dog, at både forældre og børn kan have stor gavn af samsovning, idet der typisk soves bedre og tungere, når man ligger tæt sammen. Ligeledes øges tilknytningsforholdet mellem forældre og barn, og det er nemmere at imødekomme barnets natlige behov, når man ligger lige ved siden af det. Mange familier praktiserer allerede en form for samsovning, hvor børnene bliver lagt til at sove i egen seng, men i løbet af natten kommer ind i forældrenes seng for at sove videre. Hvorfor ikke bare droppe scenariet med natteroderi og lade børnene falde i søvn i forældrenes seng fra starten? Det giver mere ro til alle, og du slipper som forælder for at rende mellem soveværelse og børneværelse, de gange om natten et barn typisk vågner og har behov for tryghed og omsorg.

 

Succesen med samsovning er individuel

Hvorvidt samsovning er det rigtige for dig og din familie er selvfølgelig en vurderingssag, der er op til den enkelte familie, idet samsovningens succes beror på en række faktorer, der er forskellige fra menneske til menneske, og en god nats søvn for alle i familien nu en gang er det vigtigste. Bliver du og dit barn eksempelvis nemt forstyrrede af hinanden, når I deler seng, og gør opvågningerne det svært for jer at falde til ro igen? Hvis I ønsker at praktisere samsovning, så sørg for det første for at købe en stor seng og for, at alle familiemedlemmer har hver deres dyne. For små børn indtil 7 måneders alderen gælder det, at de, på grund af risiko for vuggedød, ikke må sove mellem forældrene, men i stedet skal ligge yderst med en af forældrene ved siden af sig. Derfor skal sengen være stor, og der må ikke være risiko for, at baby kan falde ud af sengen. Barnet skal selv være gammel nok til at vende sig, før det må sove mellem forældrene. Følger du disse simple retningslinjer er der god chance for, at samsovning kan blive en succes for din familie. Du undgår utrygge børn, der, på grund af utrygheden, ikke sover tungt nok, og forøger i stedet dine børns (og din egen) søvnkvalitet betydeligt, så I alle i familien potentielt får mere overskud i hverdagen. Dine børn skal nok selv sige fra, når de føler sig parate til at rykke ud af dobbeltsengen, men indtil da er årene med samsovning rigtig godt givet ud, i det de både gør mange praktiske ting lettere og samtidig giver jer det stærkest mulige familiebånd børn og voksne imellem. Prøv det af i en periode og se, om ikke også det kan lykkes for jer!

 

På omfamilien.dk har du adgang til et væld af spændende artikler, der kan inspirere til balance i familielivet for dig og dine kære.


Ingen kommentarer

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.