Tab dig med “Dukan” proteinkuren

maj 17, 2013 by jjdenmark

Med ”dukan” proteinkuren kan du opnå et solidt vægttab – og vel at mærke et vægttab, der varer ved, hvis du følger den. Så har du kæmpet med en vægt, der er sprunget op og ned gennem flere år, kan denne kur være noget for dig.

Den er opdelt i fire faser, der har forskellig længde.

Angrebsfasen, der er den korte startperiode, hvor du vil opnå et stort vægttab, der er med til at give dig motivation til at tabe dig.

Vekselfasen, hvor du skal nå tættere på din ønskede vægt og få en sund hverdag med den rette mad og motion. Herefter konsolidationsfasen, hvor du skal lære at holde vægttabet, og herefter den permantente stabiliseringsfase, som sikrer at du fremadrettet leve et sundt liv og undgår at tage på igen.

Angrebsfasen

I angrebsfasen skal du have et solidt stort vægttab. Den varer normalt 1-10 dage, og du skal have fokus på motion i omkring 20 minutter om dagen, og samtidig skal du ændre markant på din kost.

Er du ikke vant til at træne hårdt, skal du heller ikke gøre det i denne fase. Så er 20 minutters gang i raskt tempo eksempelvis nok. Er du derimod vant til at træne intensivt, kan du også fint gøre det i denne fase.

Undgå elevatorer og rulletrapper og tag i stedet for trappen, så du får brugt mere energi i løbet af dagen.

Du skal spise mad fra i alt 10 grupper:

Gruppe 1: Oksekød og kalvekød – eventuelt også hest, hvis man spiser det.  Undgå at stege kødet i fedtstof, og undgå entrecote, da det er meget fed.

Gruppe 2: Lever og tunge

Gruppe 3: alle typer fisk – også konserves eller røget. Undgå dog fisk i olie.

Gruppe 4: Skaldyr

Gruppe 5: Fjerkræ. Undgå dog skindet, og spis heller ikke and og gås.

Gruppe 6: Skinke med lavt fedtindhold. Særligt kalkun- og kyllingeskinke er godt. Vær også opmærksom på, at saltindholdet ikke er for høj.

Gruppe 7: Æg. Du kan lave det på utallige måder. Spis dog max 3 æggeblommer pr. uge, men gå til gengæld gerne mere løs i æggehviden.

Gruppe 8: Fedtfattige mejeriprodukter. Gå efter produkter, der har maksimalt 2 procent fedt og 7 procent sukker – og undgå sukker, der er tilsat. Undgå også yoghurt med frugtstykker. Max 1000 gram om dagen.

Gruppe 9: Drik halvanden liter væske om dagen. Du bør naturligvis undgå sukkerholdige væsker, men light-cola, kaffe og the, kan du sagtens drikke.

Gruppe 10: Halvanden spiseskefuld havreklid om dagen. Dette skal du spise.

Vekselfasen

I denne fase springer du frem og tilbage mellem kun at spise protein, ligesom under angrebsfasen, og spise protein med grøntsager. Du kan eksempelvis tage 1-2 dage med hvert program.

Når du er i fasen med grøntsager, bør omkring en tredjedel af din mad være grøntsager. Du skal spise 2 spiseskeer havreklid hver dag i fasen.

Du er i denne fase indtil, du er nået den vægt, der er dit mål.

Vær opmærksom på, at du ikke må spise alle typer grøntsager. Eksempelvis skal du holde dig fra kartofler, majs, nødder, avocado, ris, ærter og bønner. De fleste andre grøntsager kan du til gengæld roligt spise.

Du bør dyrke mindst 30 minutters motion om dagen. Motionen er ligesom i angrebsfasen – du skal altså ikke dyrke hård motion, hvis du ikke tidligere har gjort det.
Et godt råd er, at få hjælp af en personlig træner under hele forløbet.  Her kan f.eks Kasper V. Christensen fra København anbefales

Konsolidationsfasen

Mange begår den store fejl, at vende tilbage til deres normale dårlige vaner, når de har nået deres mål. Det vil naturligvis blot betyde, at man igen vil tage på. Derfor er det vigtigt, at man sikrer et varigt vægttab.

Varigheden af fasen er forskellig afhængigt af dit vægttab. For hvert kilo du har tabt skal fasen vare 10 dage. Har du tabt 15 kilo skal den altså vare 150 dage.

I denne fase kan du spise grønt og proteiner hver dag. Du må også spise et stykke frugt om dagen – efter halvdelen af tiden er gået, må du dog gå op på to stykker frugt om dagen. Hold dig dog fra banan, vindrue, kirsebær og nødder.

Du må også spise to skiver brød om dagen, men du bør holde dig fra lyst brød, og altså spise groft brød eller rugbrød i stedet.

Du må spise lidt skæreost hver dag. Gå meget gerne efter ost med lavt fedtindhold.

Du skal i høj grad holde dig fra mad med stivelse som kartofler, pasta, linser, hvidt brød, ris og majs. I den første halvdel af denne fase må du dog spise 200 gram om ugen, og efter halvdelen af tiden er gået må du gå op på det dobbelt.

Du må også spise lammekølle indimellem i fasen, ud over det kød, som du også måtte spise under angrebsfasen.


Ingen kommentarer »

No comments yet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *