Da jeg var barn elskede jeg at gå med min mor i køkkenet, og se hende trylle den ene lækre ting frem, efter den anden. Hun havde ingen køkkenvægt, så hvordan hun altid lykkedes med retterne aner jeg ikke, men hun havde et godt blik for sammensætning og mængder. Et blik hun helt sikkert havde fået skabt gennem sin barndom og ungdom, hvor hun, som traditionen dengang var, hjalp til i køkkenet.
Selvom jeg ofte var med min mor i køkkenet, lærte jeg aldrig at aflure hendes blik for tingene, og i dag er jeg hjælpeløs uden en køkkenvægt.
Laboratorievægt er vigtigt som laborant
Min uddannelse som laborant har også kastet en masse arbejde med vægte af sig. Det er altså ikke kun i køkkenet at jeg benytter mig af en vægt, også i mit arbejde danner den rammen om stort set alt hvad jeg foretager mig. Laboratorievægtene som jeg dagligt benytter mig af, minder langt hen ad vejen om en digitalvægt man har hjemme i køkkenet, bare i en noget mere avanceret udgave.
Jeg husker udmærket mit første job. Jeg var ganske ung og havde al den seneste viden med mig direkte fra uddannelsesstedet. Det første lange stykke tid var mine færdigheder i laboratoriet ikke ligefrem stabile, hvilket både skyldtes den noget nervøse tilgang jeg havde til mit fag, som nyudklækket laborant, men i høj grad også det faktum, at vi dengang ikke rådede over digitale laboratorievægte.
Men som tiden gik kom også dagen, hvor det blev besluttet at kaste vores laboratorie med ud i den digitaliserede bølge. Vi skulle have nye digitale laboratorievægte, og meget faldt derefter på plads. Det viste sig at den lige netop var det der manglede, for at jeg for alvor kunne komme til at udfolde mit potentiale.
Mange af mine ældre kollegaer så lidt negativt til de nymodens redskaber, men som tiden gik tror jeg nu nok, at de inderst inde kom til at mærke glæden ved de digitale laboratorievægte.
Personligt husker jeg hvordan jeg bare nød at benytte de nye vægte, som jeg fandt enormt smarte og brugbare. Alt kunne nu vejes og måles ned til mindste detalje. Noget som ikke tidligere havde været muligt. Samtidig var de super smarte at se på, hvilket betød en del dengang, for sådan en ung laborant som jeg jo var.
En del år er efterhånden gået, og vægtene er blevet skiftet ud med nyere og bedre modeller flere gange, og her oplevede jeg også selv den følelse mine ældre kollegaer havde, da deres gamle vægte blev udskiftet med de nye digitale laboratorievægte.
Jeg havde i starten lidt svært ved at se nødvendigheden af udskiftningen, men måtte da efterhånden sande, at for hver gang vi skiftede ud så var der en god grund til det. De nye vægte var bare bedre, og kunne mange flere ting.
Faktisk har jeg laboratoriets første digitale vægt stående hjemme i køkkenet i dag. Den bruger jeg flittigt når jeg bager, og jeg skal ind imellem minde mig selv om, at det nok ikke er helt så nødvendigt at afmåle så præcist i køkkenet, som det er i laboratoriet.