Der var engang, hvor man tog det store kamera op af tasken, når ferieminderne skulle foreviges. Hvor man ringede til venner og bekendte, når man var hjemme ved fastnettelefonen, og hvor man kunne gå på internettet, når man sad hjemme foran den stationære computer. I dag ser verden radikalt anderledes ud. Mobiltelefonen er blevet vores uundværlige ven, der som en hypermoderne schweizerkniv kan klare næsten alt for os her og nu.
Vi er blevet afhængige af vores mobil. Når man ser billeder fra store begivenheder, er det snare reglen end undtagelsen, at folk holder deres smartphones op i luften for enten af fange momentet eller for at dokumentere med en selfie, hvor og hvad man foretager sig i nuet. Mobiltelefonen er kommet for at blive, og den udvikler sig eksponentielt med nye features, hver gang en ny model bliver lanceret. Men mobilens mange muligheder kan være hård ved batteriet, når den ene app efter den anden tages i brug. Og for mange mennesker vil det være en katastrofe at løbe tør for strøm et sted, hvor der ikke er mulighed for at oplade.
I sidste ende kan batteriet blive så brugt, at et nyt batteri er påkrævet. I så fald findes der flere steder, hvor du kan købe billige batterier. Men du kan selv gøre noget for at give dit batteri længere levetid, og dermed mindske risikoen for at løbe tør for strøm. Her følger fem gode og nemme råd som både du og din mobil bliver glad for.
1. Skru ned for skærmlyset
Det er selvfølgelig rart, at man tydeligt kan se, hvad man foretager sig på sin smartphone. Men faktisk er skærmlyset noget af det, der sluger mest strøm. Du kan derfor med fordel overveje, om lyset nærmest skal skære dig i øjnene, eller om et mere afdæmpet lys er tilstrækkeligt til, at du kan navigere rundt på din smartphone. Det er meget nemt at dæmpe lyset på sin smartphone – til gengæld får du markant mere batteritid.
2. Slå lokaltjenester og notifikationer fra
Din smartphone arbejder voldsomt meget i baggrunden og sikkert mere, end du er bevidst om. Det gælder eksempelvis med de såkaldte lokaltjenester, hvor diverse apps via den indbyggede GPS kan finde ud af præcist, hvor du befinder dig. Det kan være yderst fordelagtigt i mange henseender, og derfor vælger flere og flere apps at spørge efter din placering. Det er dog langt fra i alle tilfælde, at du som bruger har gavn af at angive din position. Og hver gang din GPS arbejder, dræner den batteriet. Det samme gælder med eksempelvis Bluetooth og diverse notifikationer, der bliver pushet, når nogen eksempelvis kommenterer et af dine opslag på de sociale medier. Kan du undvære dette, eller bruge det i et mere begrænset omfang, vil dit batteri være dig taknemmelig.
3. Giv dig selv om mobilen en god nattesøvn
Du kender det sikkert selv. Du lægger dig i sengen om aftenen og når lige at smide mobilen i opladeren, inden du lukker øjnene. Det gør du sikkert, fordi du alligevel ikke skal bruge mobilen, når du sover og derfor ligeså godt kan lade den op i løbet af natten. Men det slider på batteriet at ligge til opladning en hel nat. I stedet kan du med fordel lade den op om morgenen, inden du smutter på arbejde, så den ikke ligger og lader unødvendigt meget op. Ligeledes kan det varmt anbefales at slukke enheden under opladning, da det forkorter opladningsprocessen.
4. Tøm ikke batteriet – sjat-oplad gerne
Engang var det den gængse opfattelse, at man først skulle sætte mobilen til opladning, når batteriet var så godt som i bund. Det er dog i den grad en forfejlet antagelse, for batteriet på din smartphone har ikke godt af at blive tømt fuldstændig. Derimod må man gerne oplade mobilen i etaper, selv når der stadig er pænt med power tilbage i batteriet.
5. Hold mobilen kold
Batteriet i din smartphone trives bedst, når det ikke bliver udsat for for meget varme. Vær derfor opmærksom på at holde telefonen kølig, så vidt det er muligt. Det betyder, at du med fordel kan lade være med at placere den midt i solen eller nær varme genstande, da dette vil medvirke til, at batteriet bliver overophedet. Det samme gælder, når du har den i brug. Du har sikkert oplevet, at mobilen er blevet varm, når du springer fra den ene app til den anden. Tag derfor en pause engang imellem for at køle mobilen ned og dermed sikre en længere levetid for dit batteri.